sobota, 1 grudnia 2012

Szarlotka/Apple cake

Magic kitchen with Asia 
Spełniłam marzenie kuzynki:) szarlotka wyszła pysznie!

Składniki na ciasto:
  • 300 gr mąki pszennej
  • 100 gr cukru
  • 16 gr cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 200 gr masła
  • masło i bułka tarta do wysypania formy
  • 1,5 -2 kg jabłek
  • 10-20 gr płatków migdałów
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na kruszonkę:
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowani cukru waniliowego (16gram)
  • 60 gr roztopionego masła
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy.
  2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  4. Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę.
  5. Następnie nakłuwamy widelcem ciasto.
  6. Pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
  7. Po 10 minutach wyciągamy ciasto.
  8. Na podpieczonym cieście układamy obrane i pokrojone jabłka.
  9. Polewamy jabłka miodem.
  10. Posypujemy cynmonem i kruszonką, a na końcu migdałami. 
  11. Ciasto pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180C.

ENGLISH VERSION:

Ingredients for the crust:
  • 300 g plain flour
  • 16 g vanilla sugar
  • 2-3   Tbsp cold water
  • 100 g sugar
  • 1 egg
  • 200 g butter
  • tart shell lined with butter and crumbs
  • 1,5 - 2 kg apples
  • 10-20 g almonds
  • 1 tsp cinnamon
  • 3 Tbsp honey  
Ingredients for crumble:
  • ½ cup plain flour
  • 5 Tbsp sugar (it can be with vanilla)
  • 60 g melted butter
  • ½ tsp cinnamon
Directions for the crust:
  1. In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
  2. Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 30 minutes.
  3. Place the chilled dough on a tart dish lined with butter and crumbs.
  4. After that prick the dough a little bit with a fork.
  5. Preheat oven to 180 degrees.
  6. Bake for 10 minutes and remove from oven.
  7. Lower the oven temperature to 180 degrees.
  8. Then pour into tart shell peeled and sliced ​​apples, honey, cinnamon and crumble.
  9. Sprinkle with almonds. 
  10. Transfer the crust to oven and bake until golden brown.
  11. Then eat;)
Instruction for crumble:
  1. Rub the butter in flour, cinnamon and sugar until crumble is done.
Smacznego/Enjoy!:)

Asia

2 komentarze:

  1. jabłeczniki tudzień szarlotki chyba nigdy mi się nie znudzą;) a ile luudzi tyle przepisów na nie:)
    Twoja brzmi bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest tego sporo to fakt:) większy wybór jest:) dziękuję i polecam!

      Usuń