środa, 5 grudnia 2012

Świąteczne pierniki/Christmas gingerbread

Magic kitchen with Asia

W moim domu panuje od lat cudowna tradycja pieczenia pierniczków i dawania ich w prezencie bliskim. Chciałabym więc się z Wami podzielić przepisem na przepyszne pierniczki. Te są wyjątkowe, ponieważ niosą cudowne przesłanie w te święta: dbajmy o środowisko! Jest to przepis na dużą ilość ciasteczek. 


Składniki:
  • 5 jajek
  • ½ kg cukru trzcinowego
  • 1,5 kg mąki pszennej
  • ½ kg miodu
  • 2 kostki margaryny
  • ½ łyżki sody
  • 1 proszek do pieczenia
  • 50gr kakao
  • 50gr przyprawy do piernika

Wykonanie:
  1. 250gr cukru rozpuszczamy w rondlu na złoty kolor.
  2. Następnie ostrożnie i powoli dodajemy około 65gr wody.
  3. Potem dodajemy margaryny, miód i chwilę gotujemy mieszając.
  4. Studzimy ugotowaną masę.
  5. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. 
  6. Zimną masę przelewamy do miski. 
  7. Dodajemy składniki suche i mieszamy.
  8. Białka z jajek ubijamy z cukrem na sztywną pianę. 
  9. Do sztywnej piany dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.
  10. Następnie otrzymaną masę z jajek dodajemy do ciasta. 
  11. Wszystko dokładnie mieszamy (ciasto jest gęstsze niż na ciasto naleśnikowe). 
  12. Wierzch ciasta posypujemy delikatnie mąką. 
  13. Odstawiamy na minimum 12h w chłodne miejsce (najlepiej na 24h). 
  14. Następnego dnia możemy ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka. 
  15. Układamy je na papierze do pieczenia. 
  16. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 8-10 minut. 
  17. Pierniczki można dekorować lukrem z cukru pudru z dodatkiem naturalnych lub spożywczych barwników. 
  18. Pierniczki przechowujemy w kartonowym pojemniku, w chłodnym miejscu. Ciastka powinny w nim pozostać minimum tydzień.



Magic kitchen with Asia

Magic kitchen with Asia

Smacznego:)

Asia


2 komentarze:

  1. Pierniczki sa przepyszne:) Dziękuję za wspaniały świąteczny słodki upominek:)Wszystkim życzę Wesołych Swiąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj upiekłam nowe:) i dodam nowy przepis:)

      Usuń