sobota, 5 stycznia 2013

Chlebek bananowy/Banana bread

Please scroll down for English version.

Magic kitchen with Asia 

Upiekłam dzisiaj mojemu Szwagrowi jego ukochany chlebek bananowy. Wyszedł pyszny! Przepis zaczerpnęłam z bloga Doroty (www.mojewypieki.com). Przepis jest prosty, a chlebek pyszny. Polecam!


Składniki:
  • 3 lub 4 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki cukru (można dać mniej, chlebek jest dość słodki)
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

Wykonanie:
  1. W dużej misce rozgniatamy banany.
  2. Dodajemy do nich masło, cukier, roztrzepane jajko i wanilię.
  3. Na samym końcu dodajemy  mąkę wymieszaną z sodą i szczyptę soli. 
  4. Wszystko mieszamy.
  5. Pieczemy przez godzinkę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, w formie keksówki o wymiarach  10 x 20 cm.

ENGLISH VERSION:

Ingredients:
  • 3 or 4 ripe bananas
  • 1/3 cup melted butter
  • 3/4 cup sugar (you can give less, the bread is quite sweet)
  • 1 beaten egg
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1 tsp baking soda
  • pinch of salt
  • 1,5 cups of flour
Directions for the bread:

  1.  In large bowl crush bananas.
  2. Add to them the butter, sugar, beaten egg and vanilla.
  3. At the end add to it the flour, baking soda,  pinch of salt and mix.
  4. Bake for an hour in an oven preheated to 170 degrees, in the form of little teacake measuring 10 x 20 cm.
Smacznego/Enjoy 

Asia :)

1 komentarz:

  1. Oj tak, chlebki bananowe są pyszne. Niedawno sama piekłam podobny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń