Please scroll down for English version.
Upiekłam dzisiaj mojemu Szwagrowi jego ukochany chlebek bananowy. Wyszedł pyszny! Przepis zaczerpnęłam z bloga Doroty (www.mojewypieki.com). Przepis jest prosty, a chlebek pyszny. Polecam!
Magic kitchen with Asia |
Upiekłam dzisiaj mojemu Szwagrowi jego ukochany chlebek bananowy. Wyszedł pyszny! Przepis zaczerpnęłam z bloga Doroty (www.mojewypieki.com). Przepis jest prosty, a chlebek pyszny. Polecam!
Składniki:
- 3 lub 4 dojrzałe banany
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru (można dać mniej, chlebek jest dość słodki)
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Wykonanie:
- W dużej misce rozgniatamy banany.
- Dodajemy do nich masło, cukier, roztrzepane jajko i wanilię.
- Na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i szczyptę soli.
- Wszystko mieszamy.
- Pieczemy przez godzinkę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, w formie keksówki o wymiarach 10 x 20 cm.
ENGLISH VERSION:
Ingredients:
- 3 or 4 ripe bananas
- 1/3 cup melted butter
- 3/4 cup sugar (you can give less, the bread is quite sweet)
- 1 beaten egg
- 1 tsp vanilla extract
- 1 tsp baking soda
- pinch of salt
- 1,5 cups of flour
- In large bowl crush bananas.
- Add to them the butter, sugar, beaten egg and vanilla.
- At the end add to it the flour, baking soda, pinch of salt and mix.
- Bake for an hour in an oven preheated to 170 degrees, in the form of little teacake measuring 10 x 20 cm.
Smacznego/Enjoy
Asia :)
Oj tak, chlebki bananowe są pyszne. Niedawno sama piekłam podobny. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń