Please scroll down for English version.
Przepis zaczerpnęłam z bloga Doroty (www.mojewypieki.com). Ciasteczka wyszły pysznie i zniknęły ze stołu w ciągu 3godzin:). Moja wersja jest uproszczona jak widać. Niestety nie miałam czasu na piękne dekoracje. Następnym razem zrobię, obiecuję!
Składniki na ciasteczka:
Magic kitchen with Asia |
Składniki na ciasteczka:
- 290 g masła, zimnego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 duże jajko
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 60 minut.
- Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką.
- Wykrawamy kształty. Układamy na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
- Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
- Ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
- Dekorujemy, lub posypujemy cukrem pudrem:).
ENGLISH VERSION
Christmas cookies for my family:)
Ingredients for the crust:
- 290 g cold butter
- 1/2 cup of powdered sugar
- 1 big egg
- inch of salt
- 2,5 cup of flour
- 1 tsp vanilla extract
Directions for the cookies:
- In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
- Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for 60 minutes.
- Roll out the chilled dough to a thickness of 3 mm.
- Trim shapes. Arrange on a baking sheet or mat Teflon keeping small spaces.
- Preheat oven to 180 degrees.
- Bake for 15 minutes and cool on wire rack.
- Decorate or sprinkle with powdered sugar:)
Smacznego/ Enjoy it
Asia
ale zapachniało Świętami :D
OdpowiedzUsuń