środa, 9 stycznia 2013

Świąteczne ciasteczka/ Christmas cookies

Please scroll down for English version.


Magic kitchen with Asia 
Przepis zaczerpnęłam z bloga Doroty (www.mojewypieki.com). Ciasteczka wyszły pysznie i zniknęły ze stołu w ciągu 3godzin:). Moja wersja jest uproszczona jak widać. Niestety nie miałam czasu na piękne dekoracje. Następnym razem zrobię, obiecuję!


Składniki na ciasteczka:


  • 290 g masła, zimnego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy.
  2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 60 minut.
  3. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką.
  4. Wykrawamy kształty. Układamy na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
  5. Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
  6. Ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  7. Dekorujemy, lub posypujemy cukrem pudrem:).

ENGLISH VERSION

Christmas cookies for my family:)

Ingredients for the crust:
  • 290 g cold butter
  • 1/2 cup of powdered sugar
  • 1 big egg
  • inch of salt
  • 2,5 cup of flour 
  • 1 tsp vanilla extract
Directions for the cookies:
  1. In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
  2. Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for 60 minutes.
  3. Roll out the chilled dough to a thickness of 3 mm. 
  4. Trim shapes. Arrange on a baking sheet or mat Teflon keeping small spaces. 
  5. Preheat oven to 180 degrees.
  6. Bake for 15 minutes and cool on wire rack.
  7. Decorate or sprinkle with powdered sugar:)

Smacznego/ Enjoy it

Asia 










1 komentarz: