Magic kitchen with Asia |
Składniki na ciasto:
- 3 łyżki masła
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki wody
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1-2 łyżki cukru pudru
Składniki na nadzienie:
- 700 g kwaśnych jabłek
- 50 g siekanych migdałów
- 100 g rodzynek
- 1 cytryna
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- ok 200 g roztopionego masła
Składniki na śmietane:
- 500 g śmietany kremówki
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
- Najpierw roztapiamy masło. Do przesianej maki dodajemy sól, żótka oraz dwiema łyżkami roztopionego masła. Wszystkie składniki mieszamy ręcznie ze sobą.
- Następnie dodajemy 1/2 szklanki wody. Ciasto powinno odchodzić od miski.
- Ciasto wyrabiamy mocno. Uderzamy nim o stolnicę aż będzie miękkie i elastyczne.
- Formuujemy z niego kulę i smarujemy je resztką roztopionego masła.
- Miskę musimy przepłukać gorącą wodą i przykryć nią ciasto. Następnie zostawiamy je na 30 minut.
- W międzyczasie prażymy migdały na beztłuszczowej patelni. Myjemy cytrynę i ścieramy z niej skórkę.
- Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
- Następnie wyciskamy sok z 1/2 cytryny. Sok z cytryny, rodzynki, cukier i cynamon mieszamy ze sobą.
- Ciasto rozwałkowyjemy cienko na posypanej mąką ściereczce (ok. 40 x 50 cm).
- Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem, posypujemy przygotowaną posypką z cukru i cytryny.
- Następnie układamy na tym jabłka, zostawiając dookoła 3-4 cm marginesu.
- Boki ciasta (puste marginesy) zawijamy do środka. Potem z pomocą ściereczki zwijamy ciasto począwszy od węższego brzegu.
- Struclę przekładamy na wysmarowaną margaryną blaszkę i polewamy ciasto masłem.
- Pieczemy około 40 minut w temperaturze 225 stopni.
- Podczas pieczenia smarujemy wielokrotnie struclę masłem.
- Po upieczeniu posypujemy struclę cukrem pudrem.
- Śmietane ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy cukier, a potem imbir.
- Podajemy na ciepło z bitą śmietaną.
Smacznego:)
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz