piątek, 18 stycznia 2013

Strucla jabłkowa ze śmietaną

Magic kitchen with Asia
Jestem kolekcjonerką gazety Ale Pychota! Mowiąc szczerze to uważam ją za strzał w dziesiątkę. Uwielbiam ich dodatki, a do tego fajne przepisy są publikowane. Po ostatnim przed Stambułem zakupie od razu wzięłam się do zrobienia strucli jabłkowej. Muszę Wam powiedzieć, że wyszła przepyszna. Polecam wszystkim, a zwłaszcza amatorom jabłek. Moja rodzina zjadła całą od razu. Wszystkim bardzo smakowała:)

Składniki na ciasto:

  • 3 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki cukru pudru 
Składniki na nadzienie:
  • 700 g kwaśnych jabłek
  • 50 g siekanych migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 1 cytryna
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ok 200 g roztopionego masła
Składniki na śmietane:
  • 500 g śmietany kremówki 
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

  1. Najpierw roztapiamy masło. Do przesianej maki dodajemy sól, żótka oraz dwiema łyżkami roztopionego masła. Wszystkie składniki mieszamy ręcznie ze sobą.
  2. Następnie dodajemy 1/2 szklanki wody. Ciasto powinno odchodzić od miski. 
  3. Ciasto wyrabiamy mocno. Uderzamy nim o stolnicę aż będzie miękkie i elastyczne.
  4. Formuujemy z niego kulę i smarujemy je resztką roztopionego masła. 
  5. Miskę musimy przepłukać gorącą wodą i przykryć nią ciasto. Następnie zostawiamy je na 30 minut.
  6. W międzyczasie prażymy migdały na beztłuszczowej patelni. Myjemy cytrynę i ścieramy z niej skórkę. 
  7. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. 
  8. Następnie wyciskamy sok z 1/2 cytryny. Sok z cytryny, rodzynki, cukier i cynamon mieszamy ze sobą. 
  9. Ciasto rozwałkowyjemy cienko na posypanej mąką ściereczce (ok. 40 x 50 cm). 
  10. Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem, posypujemy przygotowaną posypką z cukru i cytryny. 
  11. Następnie układamy na tym jabłka, zostawiając dookoła 3-4 cm marginesu.
  12. Boki ciasta (puste marginesy) zawijamy do środka. Potem z pomocą ściereczki zwijamy ciasto począwszy od węższego brzegu.
  13. Struclę przekładamy na wysmarowaną margaryną blaszkę i polewamy ciasto masłem.
  14. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 225 stopni.
  15. Podczas pieczenia smarujemy wielokrotnie struclę masłem.
  16. Po upieczeniu posypujemy struclę cukrem pudrem.
  17. Śmietane ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy cukier, a potem imbir.
  18. Podajemy na ciepło z bitą śmietaną. 
Smacznego:)

Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz