czwartek, 31 stycznia 2013

Rogalik warzywny/ Vegetable croissant

Please scroll down for English version.

Magic kitchen with Asia

Moja wariacja na temat rolady warzywnej:) Kuzyna córce Amelci bardzo smakowała. Polecam!

Składniki na ciasto:
  • 300g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 45ml oliwy z pestek winogron
  • okolo 150ml letniej wody
  • mąka do podsypywania
Składniki na nadzienie:
  • 2 cukinie
  • 2 średnie żółte papryki
  • ser żółty
  • mozzarella
  • oliwa z pestek winogron
  • przyprawy: bazylia, tymianek, słodka papryka, pieprz cayenne, sól
  • 20g roztopionego masła
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy około 5 minut.
  2. Odstawiamy na pół godziny (ja dałam ciasto do lodówki).
  3. Cukinię  kroimy w plastry, a paprykę w kostkę.
  4. Warzywa  podsmażamy na oliwie z pestek winogron.
  5. Doprawiamy przyprawami.
  6. Następnie ciasto dzielimy na 4 części.
  7. Każdą część wałkujemy podsypując mąką na jak najcieńsze, prawie przezroczyste prostokątne placki.
  8. Placek smarujemy oliwą i nakładamy farsz.
  9. Posypujemy serem żółtym, mozarrellą i zwijamy. 
  10. To samo robimy z drugim plackiem 
  11. Ciasto smarujemy roztopionym masłem.
  12. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!


ENGLISH VERSION


Ingredients for the crust:
  • 300g plain flour
  • 150ml cold water
  • pinch of salt
  • 45 ml grape seed oil 
  • Tart shell lined with butter
  • flour for dusting
Ingredients for the filling:
  • 2  courgettes
  • 2 medium yellow bell peppers
  • Cheese
  • Mozzarella
  • Grape seed oil
  • Spices: basil, thyme, paprika, cayenne pepper, salt
  • 20g  melted butter
Directions for the crust:
  1. In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
  2. Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 30 minutes. red bell pepper cut into cubes. 
  3. Courgettes cut into slices and red bell pepper cut into cubes.
  4. Fry  them in grape seed oil.
  5. Add spices.
  6. Take the dough from the fridge.
  7. Knead the dough a bit once again and form it into four pieces.
  8. Rolled each piece out to form very thin rectangle. 
  9. Top with olive,  prepared cold filling.
  10. Sprinkle with cheese and mozzarella and wrap the dough.
  11. Repeat all steps with other parts of the dough.
  12. Top it with a bit of melted butter. 
  13. Bake at 180 degrees about 30 minutes.
Enjoy,
Asia

2 komentarze:

  1. z miłą chęcią bym go rozkroiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) a w nim same zdrowe niespodzianki:)

    OdpowiedzUsuń