Please scroll down for English version.
Z okazji Tłustego Czwartku upiekłam pyszne pączki z budyniem. W pracy ludziom bardzo smakowały, mi zresztą też:) Przepis zaczerpnęłam z bloga Doroty (www.mojewypieki.com). Polecam Wam ten fanastyczny blog.
Magic kitchen with Asia |
Z okazji Tłustego Czwartku upiekłam pyszne pączki z budyniem. W pracy ludziom bardzo smakowały, mi zresztą też:) Przepis zaczerpnęłam z bloga Doroty (www.mojewypieki.com). Polecam Wam ten fanastyczny blog.
Składniki na około 34 sztuki:
- 800 g mąki pszennej
- około 50 - 70 g mąki do podsypywania ciasta podczas wyrabiania\
- 14 g drożdży suchych/ 28 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1,5 szklanki mleka
- 4 duże jajka
- 2 żółtka
- 100 g masła, roztopionego
- 50 ml spirytusu, wódki lub rumu
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1 litr mleka (do budyniu)
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżych trzeba zrobić rozczyn).
- Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło.
- Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starajacie się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, Dorota poleca wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego).
- Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrymy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
- Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat.
- Rozwałkowujemy na grubość 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawamy pączki (można je w tym momencie nadziać konfiturą, np. różaną).
- Kładziemy je na stolnicę oprószoną mąką, ponownie przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
- Po wyrośnięciu smażymy pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładamy na bibułkę do odsączenia tłuszczu.
- Nadziewamy budyniem przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków. Jeśli nie macie to możecie tak jak ja przeciąć pączki i nałożyć budyń.
- Następnie pączki posypujemy cukrem pudrem.
- Zjadamy!:)
Smacznego!
ENGLISH VERSION
Ingredients:
Ingredients:
- 800 g plain flour plus 50 - 70 g for dusting
- 14 g dry yeast or 28 g fresh yeast
- 1/2 tsp salt
- 100 g caster sugar
- 1,5 cup milk
- 4 large eggs
- 2 egg yolks
- 100 g butter, melted
- 50 ml vodka, rum or other alcohol
Directions:
- In a large mixer bowl combine flour and dry yeast.
- Add remaining ingredients, adding melted butter at the end.
- Knead, by hand or mixer - the dough should be smooth and sticky.
- Put in a greased bowl, cover with a tea towel and put in a warm place to rise.
- Leave it for about 1,5 hour until it has doubled in size.
- Transfer the dough to a board lightly dusted with flour, roll out into 1 - 1,3 cm thickness. Using 7 cm cutter cut the dough into circles, rerolling until all the dough is used.
- Place on a board, dust with flour, cover with a tea towel and let double in bulk (for about 20 - 25 minutes).
- In a large pan heat oil to 175ºC and cook the doughnuts until golden, on each side.
- Drain on paper towels.
- While still hot fill them with vanilla pudding (with pastry bag fitted with a doughnut tip).
- Sprinkle with powdered sugar donuts
- And eat:)!
Enjoy!
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz