środa, 6 lutego 2013

Pączki z budyniem waniliowym/ Polish donuts with vanilla pudding

Please scroll down for English version.

Magic kitchen with Asia

Z okazji Tłustego Czwartku upiekłam pyszne pączki z budyniem. W pracy ludziom bardzo smakowały, mi  zresztą też:) Przepis zaczerpnęłam z bloga Doroty (www.mojewypieki.com). Polecam Wam ten fanastyczny blog.

Składniki na około 34 sztuki:
  • 800 g mąki pszennej 
  • około 50 - 70 g mąki do podsypywania ciasta podczas wyrabiania\
  • 14 g drożdży suchych/ 28 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 duże jajka
  • 2 żółtka 
  • 100 g masła, roztopionego
  • 50 ml spirytusu, wódki lub rumu
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 litr mleka (do budyniu)
Wykonanie:
  1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżych trzeba zrobić rozczyn).
  2. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. 
  3. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starajacie się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, Dorota poleca wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego).
  4. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrymy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
  5. Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat.
  6. Rozwałkowujemy na grubość 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawamy pączki (można je w tym momencie nadziać konfiturą, np. różaną).
  7. Kładziemy je na stolnicę oprószoną mąką, ponownie przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). 
  8. Po wyrośnięciu smażymy pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładamy na bibułkę do odsączenia tłuszczu. 
  9. Nadziewamy budyniem przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków. Jeśli nie macie to możecie tak jak ja przeciąć pączki i nałożyć budyń. 
  10. Następnie pączki posypujemy cukrem pudrem.
  11. Zjadamy!:)
Smacznego!

ENGLISH VERSION

Ingredients:
  • 800 g plain flour plus 50 - 70 g for dusting
  • 14 g dry yeast or 28 g fresh yeast
  • 1/2 tsp salt
  • 100 g caster sugar
  • 1,5 cup milk
  • 4 large eggs
  • 2 egg yolks
  • 100 g butter, melted
  • 50 ml vodka, rum or other alcohol 
Directions:
  1. In a large mixer bowl combine flour and dry yeast.
  2.  Add remaining ingredients, adding melted butter at the end.
  3.  Knead, by hand or mixer - the dough should be smooth and sticky. 
  4. Put in a greased bowl, cover with a tea towel and put in a warm place to rise.
  5.  Leave it for about 1,5 hour until it has doubled in size.
  6. Transfer the dough to a board lightly dusted with flour, roll out into 1 - 1,3 cm thickness. Using 7 cm cutter cut the dough into circles, rerolling until all the dough is used. 
  7. Place on a board, dust with flour, cover with a tea towel and let double in bulk (for about 20 - 25 minutes).
  8. In a large pan heat oil to 175ºC and cook the doughnuts until golden, on each side. 
  9. Drain on paper towels.
  10. While still hot fill them with vanilla pudding (with pastry bag fitted with a doughnut tip).
  11. Sprinkle with powdered sugar donuts
  12. And eat:)!
Enjoy!

Asia 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz