Please scroll down for English version.
Dzięki wspaniałym ludziom człowiek jest w stanie ugotować coś pysznego. Moja fantastyczna siostra przyniosła mi w prezencie piękną dynię z własnego ogródka. Postanowiłam więc stworzyć pyszną zupę – krem z dodatkiem aromatycznego cydru. Zupa wyszła pysznie.
Magic kitchen with Asia |
Dzięki wspaniałym ludziom człowiek jest w stanie ugotować coś pysznego. Moja fantastyczna siostra przyniosła mi w prezencie piękną dynię z własnego ogródka. Postanowiłam więc stworzyć pyszną zupę – krem z dodatkiem aromatycznego cydru. Zupa wyszła pysznie.
Składniki:
- 500gr dyni
- 300gr cukinii
- 150gr marchewki
- łyżka oliwy z oliwek
- 10gr świeżego imbiru
- szczypta soli
- przyprawy: pieprz cayenne, kurkuma, curry, papryka słodka, lubczyk
- garść pestek dyni
Wykonanie:
- Oczyszczoną dynię kroimy na średniej wielkości kawałki.
- Podobnie postępujemy z cukinią i marchewką.
- Pokrojone warzywa podsmażamy na łyżce oliwy (kilka minut).
- Następnie zalewamy je wodą (najlepiej żeby lekko tylko przykrywała warzywa).
- Dodajemy starty na tarce imbir, szczyptę soli (do smaku) oraz pozostałe przyprawy.
- Gotujemy około 15- 2o minut.
- Ściągamy zupę z pieca i czekamy aż troszkę ostygnie.
- Następnie za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki.
- Dekorujemy pestkami dyni.
ENGLISH VERSION:
Thanks to amazing people we are able to cook something delicious. My sister gave me beautiful pumpkin from her garden. I decided to make a pumpkin soup with aromatic cider. The soup is delicious.
Ingredients:
- 500 g pumpkin
- 300 g zucchini
- 150 g carrot
- 200 g potatoes
- 100 ml cider
- 1 Tbsp olive oil
- 10 g fresh ginger
- pinch of salt
- spices: pepper, turmeric, curry, sweet pepper, lovage
- a handful of pumpkin seeds
Instruction:
- Cut pumpkin, zucchini, potatoes and carrot into medium size pieces.
- Fry them for several minutes in the pan with tablespoon of olive oil.
- Add to it cider and cook for few minutes.
- After that add the water (water should not cover the vegetables).
- Add grated ginger, pinch of salt and other spices.
- Boil 20 minutes.
- Remove from heat.
- Blend it with a stick blender until smooth.
- Put a little bit of pumpkin seed on the top before serving.
Smaczneg0/Enjoy
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz