czwartek, 15 listopada 2012

Krem z dynii z dodatkiem aromatycznego cydru/Pumpkin soup with aromatic cider

Please scroll down for English version.

Magic kitchen with Asia 



Dzięki wspaniałym ludziom człowiek jest w stanie ugotować coś pysznego. Moja fantastyczna siostra przyniosła mi w prezencie piękną dynię z własnego ogródka. Postanowiłam więc stworzyć pyszną zupę – krem z dodatkiem aromatycznego cydru.  Zupa wyszła pysznie.
Składniki:
  • 500gr dyni
  • 300gr cukinii
  • 150gr marchewki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 10gr świeżego imbiru
  • szczypta soli
  • przyprawy: pieprz cayenne, kurkuma, curry, papryka słodka, lubczyk
  • garść pestek dyni
Wykonanie:
  1. Oczyszczoną dynię kroimy na średniej wielkości kawałki.
  2. Podobnie postępujemy z cukinią i marchewką.
  3. Pokrojone warzywa podsmażamy na łyżce oliwy (kilka minut).
  4. Następnie zalewamy je wodą (najlepiej żeby lekko tylko przykrywała warzywa).
  5. Dodajemy starty na tarce imbir, szczyptę soli (do smaku) oraz pozostałe przyprawy.
  6. Gotujemy około 15- 2o minut.
  7. Ściągamy zupę z pieca i czekamy aż troszkę ostygnie.
  8. Następnie za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki.
  9. Dekorujemy pestkami dyni. 
ENGLISH VERSION:
Thanks to amazing people we are able to cook something delicious. My sister gave me beautiful pumpkin from her garden. I decided to make a pumpkin soup with aromatic cider. The soup is delicious.  
Ingredients:
  • 500 g pumpkin
  • 300 g zucchini
  • 150 g carrot
  • 200 g potatoes 
  • 100 ml cider 
  • 1 Tbsp olive oil
  • 10 g fresh ginger
  • pinch of salt
  • spices: pepper, turmeric, curry, sweet pepper, lovage
  • a handful of pumpkin seeds 
Instruction:
  1. Cut pumpkin, zucchini, potatoes and carrot into medium size pieces.
  2. Fry them for several minutes in the pan with tablespoon of olive oil.
  3. Add to it cider and cook for few minutes. 
  4. After that add the water  (water should not cover the vegetables).
  5. Add grated ginger, pinch of salt and other spices.
  6. Boil 20 minutes.
  7. Remove from heat.
  8. Blend it with a stick blender until smooth.
  9. Put a little bit of  pumpkin seed on the top before serving.
Smaczneg0/Enjoy

Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz