Magic kitchen with Asia |
Chciałabym Wam zaproponować muffinki bananowe z kawałkami czekolady według przepisu Nigelli Lawson. Proste do zrobienia i pyszne.
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 7 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- 50 g gorzkiej czekolady;
Wykonanie:
- Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę.
- Do miski wlewamy olej, dodajemy jajka i ubijamy.
- Następnie dodajemy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i mieszamy.
- Dodajemy banany i mieszamy.
- Na samym końcu dodajemy kawałki czekolady.
- Foremki (najlepiej silikonowe) wypełniamy do 3/4 wysokości.
- Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
ENGLISH VERSION
Ingredients:
- 3 very ripe bananas
- 125 ml of vegetable oil
- 2 eggs
- 250 g flour
- 7 tablespoons sugar
- 1/2 tsp baking soda
- 1 tsp baking powder;
- 50 g dark chocolate;
Directions for muffins:
- Crushed bananas with a fork until smooth.
- Pour oil into a bowl, add the eggs and whip.
- Then add flour, sugar, soda, baking powder and stir.
- Add banana pulp and mix once again.
- After that add small pieces of chocolate.
- Tins (preferably silicone) fill to 3/4 height.
- Bake 20 minutes at 180 degrees.
Smacznego/Enjoy
Asia :)
Wysmienite. Zajadamy sie nimi. Polecam wraz z moja rodzinka. Agnieszka j.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis, mój ulubiony i niezastąpiony. Muffinki bananowe robię za każdym razem jak mam gości. Polecam każdemu bo szybko sie robi i zawsze wychodzą przepyszne:)
OdpowiedzUsuń:) Ciesze sie bardzo, że przepis się sprawdza i uwielbiam twoje wariacje na temat muffinek:)
OdpowiedzUsuń