sobota, 10 listopada 2012

Muffinki bananowe/ Banana muffin

Magic kitchen with Asia 

Chciałabym Wam zaproponować muffinki bananowe z kawałkami czekolady według przepisu Nigelli Lawson. Proste do zrobienia i pyszne. 


Składniki:
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 7 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 50 g gorzkiej czekolady;
Wykonanie:
  1. Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę.
  2. Do miski wlewamy olej, dodajemy jajka i ubijamy. 
  3. Następnie dodajemy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i mieszamy.
  4. Dodajemy banany i mieszamy.
  5. Na samym końcu dodajemy kawałki czekolady. 
  6. Foremki (najlepiej silikonowe) wypełniamy do 3/4 wysokości. 
  7. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
ENGLISH VERSION 

Ingredients:
  • 3 very ripe bananas
  • 125 ml of vegetable oil
  • 2 eggs
  • 250 g flour
  • 7 tablespoons sugar
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1 tsp baking powder;
  • 50 g dark chocolate;
Directions for muffins:
  1. Crushed bananas with a fork until smooth.
  2. Pour oil into a bowl, add the eggs and whip.
  3. Then add flour, sugar, soda, baking powder and stir.
  4. Add banana pulp and mix once again.
  5. After that add small pieces of chocolate.
  6. Tins (preferably silicone) fill to 3/4 height.
  7. Bake 20 minutes at 180 degrees.
Smacznego/Enjoy

Asia :)

3 komentarze:

  1. Wysmienite. Zajadamy sie nimi. Polecam wraz z moja rodzinka. Agnieszka j.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny przepis, mój ulubiony i niezastąpiony. Muffinki bananowe robię za każdym razem jak mam gości. Polecam każdemu bo szybko sie robi i zawsze wychodzą przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. :) Ciesze sie bardzo, że przepis się sprawdza i uwielbiam twoje wariacje na temat muffinek:)

    OdpowiedzUsuń