piątek, 8 lutego 2013

Cydrowe racuchy z czekoladą/ Cider pancakes with chocolate


Please scroll down for English version.

Magic kitchen with Asia 

Chciałabym Wam zaproponować pyszne racuchy o smaku cydru jabłkowego. Mogą być fajnym urozmaiceniem dla weekendowych śniadanie i nie tylko.

Składniki:
  • ok. 150gr mąki pełnoziarnistej pszennej
  • ok. 200ml maślanki
  • ok. 50ml cydru jabłkowego
  • 1 jajko
  • 30gr cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczkai proszku do pieczenia
  • olej z pestek winogron 
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady(starta)
  • szczypta soli

Wykonanie:
  1. Roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich mąkę.
  2. Mieszamy i dolewamy do tego maślankę i cydr. Ciasto powinno być gęste.
  3. Dodajemy proszek do pieczenia, sode, cukier, czekoladę i mieszamy.
  4. Rozgrzewamy patelnię, ciasto nakładamy łyżką i smażymy na niewielkiej ilości oleju z pestek winogron (aż się zarumienią z obu stron).

Smacznego, 

ENGLISH VERSION:

Ingredients:
  • about 150 g wholemeal flour
  • about 200 ml buttermilk
  • about 50 ml apple cider
  • 1 egg
  • 30 g sugar
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • pinch of salt
  • grape seed oil
  • Third plate of dark chocolate (grated)
Directions for pancakes: 
  1. Crack the eggs into a glass mixing bowl and beat them until they turn a pale yellow color.
  2. Add to it buttermilk and cider. Mix.
  3. Pour baking powder, baking soda, sugar, chocolate and stir. The dough should be thick.
  4. Make small pancakes and fry in grape seed oil (until golden brown on both sides).
Enjoy, 

Asia:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz