środa, 13 lutego 2013

Francuska tarta z gruszkami/ French tart with pears

Please scroll down for English version.

Magic kitchen with Asia
Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować pyszną tartę gruszkową na cieście francuskim z książki "Przemytnicy na wakacjach" rodziny Szaciłło. Ciasto wyszło pyszne i aromatyczne. Polecam zwłaszcza amatorom gruszek. A więc do dzieła!:)


Składniki:
  • 4 średnie gruszki
  • 50 gmasła
  • 50 g cukru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • laska wanilii
  • ok. 200 g ciasta francuskiego
Wykonanie:
  1. Gruszki obieramy, kroimy na pół i wycinany gniazda nasienne.
  2. W patelni z wysokim ratnem roztapiamy masło, dodajemy cukier, śmietanę i przekrojoną laskę wanilii (razem z nasionami).
  3. Gdy cukier się rozpuści, a całość zagotuje, w sosie układamy gruszki.
  4. Dusimy całość (pod pokrywką) przez około 30 minut (gruszki mają być miękkie, ale nierozpadające się).
  5. Następnie gruszki układamy na dnie okrągłej formy do pieczenia, zalewamy sosem z gotowania.
  6. Czekamy aż gruszki ostygną.
  7. Kładziemy na to potem rozwałkowany kawałek ciasta francuskiego, który dociskamy na rantach. 
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni na złocistobrązowy kolor (ok.15 minut).
  9. Po całkowitym wystygnięciu ciasta, na wierzch kładziemy talerz i szybki ruchem obracamy, tak aby upieczone ciasto stało się spodem tarty.
Smacznego,



ENGLISH VERSION

Ingredients:

  • medium pears
  • 50 g butter
  • 50 g sugar
  • 100 ml cream (30% fat)
  • Vanilla pod
  • 200 g puff pastry 
Directions:
  1. Peel pears, cut in half and cut out cores.
  2. In a frying pan melt butter, add sugar, cream and vanilla pod (with seeds).
  3. When sugar is dissolved and sauce is boiling, put the pears.
  4. Cook  about 30 minutes (pears to be soft).
  5. Then place the pears in the bottom of a round baking pan, pour the prepared sauce.
  6. Wait until pears cool.
  7. Then put on pears a thin piece of puff pastry and press it a bit.
  8. Bake in an oven preheated to 220 degrees (about 15 minutes).
  9. Wait till cake will cool completely. 
  10. Put then a plate on top of the cold cake and rotate (the fast moving), so that the baked cake has become the bottom of tart. 
Enjoy,

Asia 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz