Magic kitchen with Asia |
Składniki:
- 4 średnie gruszki
- 50 gmasła
- 50 g cukru
- 100 ml śmietanki 30%
- laska wanilii
- ok. 200 g ciasta francuskiego
Wykonanie:
- Gruszki obieramy, kroimy na pół i wycinany gniazda nasienne.
- W patelni z wysokim ratnem roztapiamy masło, dodajemy cukier, śmietanę i przekrojoną laskę wanilii (razem z nasionami).
- Gdy cukier się rozpuści, a całość zagotuje, w sosie układamy gruszki.
- Dusimy całość (pod pokrywką) przez około 30 minut (gruszki mają być miękkie, ale nierozpadające się).
- Następnie gruszki układamy na dnie okrągłej formy do pieczenia, zalewamy sosem z gotowania.
- Czekamy aż gruszki ostygną.
- Kładziemy na to potem rozwałkowany kawałek ciasta francuskiego, który dociskamy na rantach.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni na złocistobrązowy kolor (ok.15 minut).
- Po całkowitym wystygnięciu ciasta, na wierzch kładziemy talerz i szybki ruchem obracamy, tak aby upieczone ciasto stało się spodem tarty.
Smacznego,
ENGLISH VERSION
Ingredients:
- medium pears
- 50 g butter
- 50 g sugar
- 100 ml cream (30% fat)
- Vanilla pod
- 200 g puff pastry
Directions:
- Peel pears, cut in half and cut out cores.
- In a frying pan melt butter, add sugar, cream and vanilla pod (with seeds).
- When sugar is dissolved and sauce is boiling, put the pears.
- Cook about 30 minutes (pears to be soft).
- Then place the pears in the bottom of a round baking pan, pour the prepared sauce.
- Wait until pears cool.
- Then put on pears a thin piece of puff pastry and press it a bit.
- Bake in an oven preheated to 220 degrees (about 15 minutes).
- Wait till cake will cool completely.
- Put then a plate on top of the cold cake and rotate (the fast moving), so that the baked cake has become the bottom of tart.
Enjoy,
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz