Magic kitchen with Asia |
Pyszne...pyszne.... i jeszcze raz pyszne!Cóż więcej mówić? Może jedno...blog Doroty (www.mojewypieki.com) jest boski i kolejny przepis stamtąd się udał.
Składniki (7-8 sztuk):
- 150 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 8 łyżek wiórków kokosowych (56 g)
- 2 jajka
- 120 g roztopionego masła
- 50 ml soku z limonki lub cytryny
- skórka otarta z 2 cytryn/limonek
Składniki na polewę:
- 80 g czekolady białej, roztopionej w kąpieli wodnej
- kilka łyżek wiórków kokosowych
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, w drugim mokre.
- Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy delikatnie.
- Przelewamy do formy na muffinki (ok. 3/4 wysokości).
- Pieczemy około 20 minut w 180ºC.
- Muffinki smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy wiórkami.
- Zjadamy;)
Smacznego,
ENGLISH VERSION
Delicious...delicious and once again...delicious! Nothing else to do ..just bake it!:)
Ingredients (7-8 muffins):
- 150 g plain flour
- 70 g sugar
- ½ tsp baking powder
- ¼ tsp bicarbonate of soda
- a pinch of salt
- 56 g (8 tablespoons) shredded coconut
- 2 eggs
- 120 g butter, melted
- 50 ml juice from 1 lime or lemon
- grated zest of 2 lemons/limes
Ingredients for chocolate glaze:
- 80 g white chocolate melted in water bath
- a few Tbsp of shredded coconut
Directions for muffins:
- All ingredients should be at room temperature.
- In one bowl, combine dry ingredients (flour, baking powder, soda, sugar, salt, shredded coconut, zest).
- In a separate bowl stir wet ingredients (eggs, juice, melted butter).
- Later, add the liquid ingredients to the dry ones and stir well.
- Spoon batter into a muffin pan lined with paper muffin cases and bake for about 20 minutes at 180ºC.
- Spread the cooled muffins with melted chocolate and sprinkle with shredded coconut.
- Eat.
Magic kitchen with Asia |
Enjoy,
Asia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz