środa, 6 marca 2013

Chleb sądecki

Magic kitchen with Asia
Czy piekliście kiedyś chleb?Jeśli nie, to musicie spróbować:) Warto! Nie dość, że pięknie pachnie w domku, to do tego ten smak...Cudo! Polecam:)

Składniki:
  • 0,5 kg mieszanki Chleb Sądecki
  • 340 ml wody o temp. 20-25 st.
  • paczka drożdży instant Dr. Oetkera - 7g
Wykonanie:
  1. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami.
  2. Dodajemy stopniowo wodę i z pomoca miksera mieszamy.
  3. Po wyrobieniu ciasta w mikserze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 40 minut).
  4. Następnie delikatnie wyrabiamy ciasto. 
  5. Przekładamy do formy silikonowej, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (ok. 40 minut).
  6. Przed włożeniem do piekarnika delikatnie skrapiamy wodą i pospujemy mąką.
  7. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. 
  8. Następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni.
  9. Pieczemy około 40-50 minut. 
  10. Następnie zostawiamy około 10-15 minut w piekarniku.
Smacznego:)

Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz