czwartek, 7 marca 2013

Muffinki brownies z chałwą i orzechami/ Brownies muffin with halvah and walnuts

PLEASE SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION!
Magic kitchen with Asia 

Turcja.. Turcja i jeszcze raz Turcja:) Jak ja kocham ten kraj:) A turecka chałwa..palce lizać! Postanowiłam więc ulepszyć brownies waniliową chałwą i wyszło...pysznie! Zaniosłam je uroczym osóbkom w pracy. Smakowało!

Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao 
  • 180 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g chałwy
  • orzechy włoskie
Wykonanie:
  1. Masło, czekoladę  i cukier umieszczamy w garnuszku i na małym ogniu rozpuszczamy. Studzimy.
  2. Rozpuszczoną czekoladę i pozostałe składniki  mieszamy ze sobą. 
  3. Dajemy masy na spód papilotki, dajemy mały kawałek chałwy i znowu ciasto.
  4. Masę nakładamy do foremek od muffinek (najlepsze silikonowe lub papierowe papilotki), do 3/4 wysokości.
  5. Posypujemy orzechami.
  6. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Smacznego:) 


ENGLISH VERSION:

Ingredients: 
  • 100 g dark chocolate
  • 100 g butter
  • 2 eggs
  • 180 g sugar
  • 100 g flour
  • 3/4 tsp baking powder
  • 1 Tbsp cocoa 
  • 40 g halvah 
  • walnuts
Directions for muffins:
  1. Melt butter, sugar and chocolate. Cool it.
  2. Add to melted chocolate other ingredients and mix it.
  3. Tins (preferably silicone) fill to 3/4 height.
  4. Fill first a bit of dough, then small piece of halvah and once again dough. 
  5. Sprinkle with walnuts.
  6. Bake 20 minutes at 180 degrees (not to dry stick).
Enjoy:)

Asia 

Magic kitchen with Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz