PLEASE SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION!
Turcja.. Turcja i jeszcze raz Turcja:) Jak ja kocham ten kraj:) A turecka chałwa..palce lizać! Postanowiłam więc ulepszyć brownies waniliową chałwą i wyszło...pysznie! Zaniosłam je uroczym osóbkom w pracy. Smakowało!
Magic kitchen with Asia |
Turcja.. Turcja i jeszcze raz Turcja:) Jak ja kocham ten kraj:) A turecka chałwa..palce lizać! Postanowiłam więc ulepszyć brownies waniliową chałwą i wyszło...pysznie! Zaniosłam je uroczym osóbkom w pracy. Smakowało!
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 180 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g chałwy
- orzechy włoskie
Wykonanie:
- Masło, czekoladę i cukier umieszczamy w garnuszku i na małym ogniu rozpuszczamy. Studzimy.
- Rozpuszczoną czekoladę i pozostałe składniki mieszamy ze sobą.
- Dajemy masy na spód papilotki, dajemy mały kawałek chałwy i znowu ciasto.
- Masę nakładamy do foremek od muffinek (najlepsze silikonowe lub papierowe papilotki), do 3/4 wysokości.
- Posypujemy orzechami.
- Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Smacznego:)
ENGLISH VERSION:
Ingredients:
- 100 g dark chocolate
- 100 g butter
- 2 eggs
- 180 g sugar
- 100 g flour
- 3/4 tsp baking powder
- 1 Tbsp cocoa
- 40 g halvah
- walnuts
Directions for muffins:
- Melt butter, sugar and chocolate. Cool it.
- Add to melted chocolate other ingredients and mix it.
- Tins (preferably silicone) fill to 3/4 height.
- Fill first a bit of dough, then small piece of halvah and once again dough.
- Sprinkle with walnuts.
- Bake 20 minutes at 180 degrees (not to dry stick).
Enjoy:)
Asia
Magic kitchen with Asia |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz