sobota, 23 marca 2013

Dietetyczne czekoladowe muffinki z jabłkiem i rodzynkami/ Diet chocolate muffins with apple and raisins

Please scroll down for English version.
Magic kitchen with Asia
Muffinki dietetyczne i smaczne?! Jak myślicie...możliwe czy też nie?! Oczywiście, że tak!A jakie pyszne! I do tego zdrowe. Przepis zaczerpnęłam z bloga: Dietetyczne fanaberie (http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/). Chciałabym dodać, że go tyci zmodyfikowałam wedle moich upodobań. Muffinki wyszły pyszne! 1 muffinka ma około 110-120 kcal.

Składniki:
  • 100 g mąki pszennej typu 500
  • 70 g mąki gryczanej
  • 30 g otrębów pszennych
  • 20 g płatków owsianych
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 10 g niskotłuczowego kakao (prawidziwego)
  • 20 ml oleju z pestek winogron
  • 280 g startego jabłka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 40 ml mleka + 40 ml śmietany 12%
  • 40 g rodzynek lub innych bakalii
Wykonanie:
  1. Obieramy jabłka i trzemy na dużych oczkach tarki. 
  2. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, w drugim mokre.
  3. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy.
  4. Dodajemy jabłko, rodzynki i mieszamy delikatnie.
  5.  Przelewamy do formy na muffinki (ok. 3/4 wysokości).
  6. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 
  7. Zjadamy:)

ENGLISH VERSION:

Ingredients:
  • 100 g white flour 
  • 70 g buckwheat flour
  • 30 g of wheat bran
  • 20 g oatmeal
  • 30 g of sugar cane
  • 10 g low-fat cocoa powder
  • 20 ml grapeseed oil
  • 280 g grated apples
  • 1 egg
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp cinnamon
  • 40 ml milk + 40 ml of milk cream 12%
  • 40 g raisins or other dried fruits

Directions for muffins:

  1. In one bowl combine dry ingredients (flour, baking powder, sugar, cocoa powder, cinnamon, oatmeal).
  2.  In a separate bowl stir wet ingredients (oil, eggs, milk, milk cream).
  3. Add the dry ingredients to the liquid ones and stir until just combined.
  4. Add then grated apple and raisins and stir it gently. 
  5. Line a muffin pan with paper muffin cases and fill each case ¾ full. 
  6. Bake for about 30 minutes at 180ºC .
  7. Eat:)
Magic kitchen with Asia 

Magic kitchen with Asia 

Magic kitchen with Asia 

Smacznego/ Enjoy

Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz