Please scroll down for English version.
Muffinki dietetyczne i smaczne?! Jak myślicie...możliwe czy też nie?! Oczywiście, że tak!A jakie pyszne! I do tego zdrowe. Przepis zaczerpnęłam z bloga: Dietetyczne fanaberie (http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/). Chciałabym dodać, że go tyci zmodyfikowałam wedle moich upodobań. Muffinki wyszły pyszne! 1 muffinka ma około 110-120 kcal.
Directions for muffins:
Magic kitchen with Asia |
Składniki:
- 100 g mąki pszennej typu 500
- 70 g mąki gryczanej
- 30 g otrębów pszennych
- 20 g płatków owsianych
- 30 g cukru trzcinowego
- 10 g niskotłuczowego kakao (prawidziwego)
- 20 ml oleju z pestek winogron
- 280 g startego jabłka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 40 ml mleka + 40 ml śmietany 12%
- 40 g rodzynek lub innych bakalii
Wykonanie:
- Obieramy jabłka i trzemy na dużych oczkach tarki.
- W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, w drugim mokre.
- Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy.
- Dodajemy jabłko, rodzynki i mieszamy delikatnie.
- Przelewamy do formy na muffinki (ok. 3/4 wysokości).
- Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Zjadamy:)
ENGLISH VERSION:
Ingredients:
- 100 g white flour
- 70 g buckwheat flour
- 30 g of wheat bran
- 20 g oatmeal
- 30 g of sugar cane
- 10 g low-fat cocoa powder
- 20 ml grapeseed oil
- 280 g grated apples
- 1 egg
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp cinnamon
- 40 ml milk + 40 ml of milk cream 12%
- 40 g raisins or other dried fruits
Directions for muffins:
- In one bowl combine dry ingredients (flour, baking powder, sugar, cocoa powder, cinnamon, oatmeal).
- In a separate bowl stir wet ingredients (oil, eggs, milk, milk cream).
- Add the dry ingredients to the liquid ones and stir until just combined.
- Add then grated apple and raisins and stir it gently.
- Line a muffin pan with paper muffin cases and fill each case ¾ full.
- Bake for about 30 minutes at 180ºC .
- Eat:)
Magic kitchen with Asia |
Magic kitchen with Asia |
Magic kitchen with Asia |
Smacznego/ Enjoy
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz