czwartek, 14 marca 2013

Makaron razowy z pieczarkami/ Wholemeal pasta with mushrooms

Please scroll down for English version.
Magic kitchen with Asia

I jak Wam tutaj nie polecić takiego pysznego dania?! Jako wegetarianka tym bardziej chcę je Wam polecić. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, a jakie dobre?! Super opcja na lunch do pracy i nie tylko!

Składniki:
  • 60 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 50 g pieczarek
  • mała cebula
  • mały jogurt 
  • 1 łyżka mąki pszennej pełoziarnistej
  • natka pietruszki
  • przyprawy: pieprz, sól, tymianek, bazylia 
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:
  1. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy.
  2. Pieczarki kroimy w średniej wielkości plastry i wrzucamy na patelnie.
  3. Dusimy kilka minut i podlewamy odrobiną wody.
  4. Dodajemy przyprawy.
  5. W międzyczasie gotujemy makaron al dente (wg przepisu na opakowaniu).
  6. Do jogurtu dodajemy mąkę i mieszamy. 
  7. Tak przygtowany sos dodajemy do pieczarek i chwilke dusimy.
  8. Do tak przygotowanych pieczarek dodajemy makaron i mieszamy.
  9. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  10. Zjadamy:D
Smacznego, 
Asia 


English Version:

Ingredients:
  • 60 g whole-wheat spaghetti
  • 50 g mushrooms
  • small onion
  • small yogurt
  • 1 tablespoon whole-wheat flour 
  • parsley
  • spices: pepper, salt, thyme, basil
  • olive oil
Directions:
  1. Cut the onion into small pieces and fry it in 2 tablespoons of olive oil.
  2. Cut mushrooms to medium slices and add it to onion. 
  3. Cook a few minutes, and watered a little water.
  4. Add the spices.
  5. In the meantime, cook the pasta al dente (according to directions on package).
  6. Add flour to the yogurt and mix.
  7. Add prepared sauce to the mushroom and cook a minute.
  8. After that add the the pasta to it and stir.
  9. Sprinkle with chopped parsley.
  10. Eat: D
Enjoy, 
Asia

3 komentarze:

  1. super, że tu trafiłam :)
    świetny blog, idę po pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo Ci dziękuję:) nawet nie wiesz jak mi miło to słyszeć!:) Zamierzam założyć w tym tygodniu nowy dział tyczący się zdrowej ekologicznej żywności i informacji o fajnych miejscach zakupowych np w Krakowie czy Żywcu:)
    Będę umieszczać więcej dietetycznych dań i zdrowych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wegetariańskie makarony, a najlepiej, jeśli są one właśnie z takimi lekko kremowymi sosami :) Świetna propozycja na obiad albo ciepłą kolację.

    OdpowiedzUsuń