piątek, 19 kwietnia 2013

Chleb razowy ze słonecznikiem i pestkami dynii/Wholemeal bread with sunflower and pumpkin seeds

Please scroll down for English version.
Magic kitchen with Asia

Chciałabym Wam zaproponować pyszny chleb bez konserwantów i polepszaczy, upieczony w domku i łatwy do zrobienia. Warto poświęcić swój czas na stworzenie takiego zdrowego cuda:) Mój chleb jest w 100% ekologiczny. Przepis zaczerpnęłam i lekko zmodyfikowałam z bloga Doroty (www.mojewypieki.com).

Składniki:
  • 350 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki żytniej 
  • 50 g otrębów pszennych
  • 10 g soli
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 340 ml wody
  • 80 g słonecznika
  • 80 g pestek dyni
  • 40 g sezamu
  • 80 g lnu
Wykonanie:
  1. Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy łyżeczkę cukru pokruszone drożdże i łyżkę mąki.
  2. W osobnym naczyniu łączymy obie mąki z otrębami i przyprawami, po zamieszaniu wysypujemy na stolnicę i stopniowo dolewając wcześniej przygotowany rozczyn zagniatamy elastyczne ciasto (ok. 15 minut).
  3. Wkładamy je do sporej miski (możemy użyć naczynia, w którym mieszaliśmy suche składniki), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  4. Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto, przekładamy do formy o wymiarach 23 x 10 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami (przy silikonowej formie nie trzeba). 
  5. Nacinamy chleb wzdłuż ostrym nożem do połowy głębokości.
  6. Smarujemy z wierzchu letnią wodą i posypujemy sezamem . 
  7. Przykrywamy lnianym ręczniczkiem i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.
  8. Pieczemy w temperaturze 230 stopni przez około 30 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. 
  9. Studzimy na kratce na kratce.
Smacznego, 


ENGLISH VERSI

Ingredients:
  • 350 g whole wheat flour
  • 100 g  wheat flour
  • 50 g wheat bran
  • 10 g salt
  • 20 g fresh yeast
  • 1 tsp sugar
  • 1 Tbsp honey
  • 340 ml water
  • 80 g sunflower
  • 80 g pumpkin seeds
  • 40 g sesame
  • 80 g  linseed
Directions for bread:
  1. Melt fresh yeast with warm water, sugar and 1 tablespoon of flour. Leave it for few minutes (around 5 minutes).
  2. In a separate bowl, combine both flours with bran and spices. Add yeast with water and mix.
  3. Knead the dough until smooth and springy (about 15 minutes)
  4. Put it in the large bowl. Leave it in a warm place under cover until it grow twice as big (around 2 hours).
  5. After that time knead the dough for few more minutes.
  6. Put the dough in the form of little teacake measuring 10 x 23 cm.
  7. Cut bread with a sharp knife into half of its depth.
  8. Grease the top of lukewarm water and sprinkle sesame.
  9. Cover it and leave in a warm place until they grow twice as big.
  10. Bake at 230 degrees  for about 30 minutes.
  11. Cool on a wire rack.
Enjoy, 
Asia 

2 komentarze:

  1. Nie ma co dużo pisać... domowy chleb jest po prostu najlepszy :)

    --
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie: www.kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. :) dokładnie! nic tylko piec:)

    OdpowiedzUsuń