Magic kitchen with Asia |
Chciałabym Wam zaproponować pyszny chleb bez konserwantów i polepszaczy, upieczony w domku i łatwy do zrobienia. Warto poświęcić swój czas na stworzenie takiego zdrowego cuda:) Mój chleb jest w 100% ekologiczny. Przepis zaczerpnęłam i lekko zmodyfikowałam z bloga Doroty (www.mojewypieki.com).
Składniki:
- 350 g mąki pszennej razowej
- 100 g mąki żytniej
- 50 g otrębów pszennych
- 10 g soli
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka miodu
- 340 ml wody
- 80 g słonecznika
- 80 g pestek dyni
- 40 g sezamu
- 80 g lnu
Wykonanie:
- Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy łyżeczkę cukru pokruszone drożdże i łyżkę mąki.
- W osobnym naczyniu łączymy obie mąki z otrębami i przyprawami, po zamieszaniu wysypujemy na stolnicę i stopniowo dolewając wcześniej przygotowany rozczyn zagniatamy elastyczne ciasto (ok. 15 minut).
- Wkładamy je do sporej miski (możemy użyć naczynia, w którym mieszaliśmy suche składniki), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.
- Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto, przekładamy do formy o wymiarach 23 x 10 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami (przy silikonowej formie nie trzeba).
- Nacinamy chleb wzdłuż ostrym nożem do połowy głębokości.
- Smarujemy z wierzchu letnią wodą i posypujemy sezamem .
- Przykrywamy lnianym ręczniczkiem i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.
- Pieczemy w temperaturze 230 stopni przez około 30 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
- Studzimy na kratce na kratce.
Smacznego,
ENGLISH VERSI
- 350 g whole wheat flour
- 100 g wheat flour
- 50 g wheat bran
- 10 g salt
- 20 g fresh yeast
- 1 tsp sugar
- 1 Tbsp honey
- 340 ml water
- 80 g sunflower
- 80 g pumpkin seeds
- 40 g sesame
- 80 g linseed
Directions for bread:
- Melt fresh yeast with warm water, sugar and 1 tablespoon of flour. Leave it for few minutes (around 5 minutes).
- In a separate bowl, combine both flours with bran and spices. Add yeast with water and mix.
- Knead the dough until smooth and springy (about 15 minutes)
- Put it in the large bowl. Leave it in a warm place under cover until it grow twice as big (around 2 hours).
- After that time knead the dough for few more minutes.
- Put the dough in the form of little teacake measuring 10 x 23 cm.
- Cut bread with a sharp knife into half of its depth.
- Grease the top of lukewarm water and sprinkle sesame.
- Cover it and leave in a warm place until they grow twice as big.
- Bake at 230 degrees for about 30 minutes.
- Cool on a wire rack.
Enjoy,
Asia
Nie ma co dużo pisać... domowy chleb jest po prostu najlepszy :)
OdpowiedzUsuń--
Pozdrawiam i zapraszam do siebie: www.kulinarnyblog.pl
:) dokładnie! nic tylko piec:)
OdpowiedzUsuń