Please scroll down for English version.
Z myślą o Slot Festival in Krakow, którego myślą przewodnią był Iran, upiekłam dla nich tarte daktylową. Ciasto wyszło fantastycznie. Daktyle, ser mascarpone i dżem pomarańczowy dają idealne połączenie i smak. Przepis zaczerpnęłam od Ani Martynowskiej.
ENGLISH VERSION:
Ingredients for tart:
Magic kitchen with Asia |
Składniki na spód:
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 200 g masła
Składniki na masę:
- 250 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 jajko
- sok z 1 pomarańczy
- 1 szklanka mielonych (startych) migdałów
- 2 łyżki mąki
- 200 g daktyli
- 2-3 łyżki dżemu pomarańczowego
Wykonanie:
- Zagniatamy na stolnicy mąkę z cukrem pudrem i kawałkami masła. Wyrabiamy do chwili, aż masa będzie przypominać kruszonkę.
- Dodajemy żółtka i znów zagniatamy. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto stanie się zwarte i jednolite.
- Wkładamy do lodówki. Niech tam "odpocznie" przez 2 godziny.
- Rozwałkowujemy ciasto na 1/2 cm - na pergaminie. Przenosimy je do formy, pergamin usuwamy. Wylepiamy formę ciastem.
- Pieczemy tartę 15 min (180°C) na złoty kolor.
- Mascarpone ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, mieszamy i wlewamy sok.
- Gdy składniki się połączą, dodajemy migdały, mąkę i delikatnie mieszamy.
- Przekładamy masę na podpieczony spód z ciasta i układamy połówki daktyli.
- Zapiekamy na złoty kolor.
- Następnie smarujemy wierzch 2 łyżkami dżemu.
Smacznego:)
ENGLISH VERSION:
Ingredients for tart:
- 300 g flour
- 100 g powder sugar
- 3 yolks
- 200 g butter
Ingredients for filling:
- 250 g mascarpone
- 6 Tbsp powder sugar
- 1 egg
- squeezed juice of one orange
- 1 glass minced almonds
- 2 Tbsp flour
- 200 g dates
- 2-3 Tbsp
- orange jam
Directions for the crust:
- Knead the flour with sugar and butter. Knead until dough remind crumble.
- Add yolks and knead once again. Knead until the dough becomes compact and uniform.
- Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 120 minutes.
- Place the chilled dough on a tart dish lined with butter and crumbs.
- Preheat oven to 180 degrees.
- Bake for 15 minutes (until golden color) and remove from oven.
- Mix mascarpone with sugar. Add egg, orange juice and mix once again.
- When ingredients are combined, add almonds and flour, and stir gently.
- Then pour into tart prepared filling and put dates (half of dates).
- Bake until golden brown color.
- Then smear tart with orange jam.
Enjoy:)
Asia
Moje smaki, uwielbiam daktyle :)
OdpowiedzUsuńMmm, musiało smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńOlka: jeśli uwielbiasz to warto sobie upiec:) plus rodzinka pokocha i będzie prosić o więcej;)
OdpowiedzUsuńGin: smakowała pysznie:D aż się skusiłam kupić na festiwalu swój własny kawałek ciasta;) (bo były na sprzedaż). Ma to ciasto w sobie coś ze Wschodu