sobota, 13 kwietnia 2013

Francuska zupa cebulowa

Magic kitchen with Asia

Kiedyś mój szwagier poprosił mnie o zupę cebulową. Mówiłam, że kiedyś zrobię:) Pajda musiał troszkę na zupę poczekać:) ale warto było! Chrzciny jego córeczki były super powodem na jej zrobienie. Wszystkim smakowała! Przepis zaczerpnęłam z książki "Kuchnie świata".

Składniki (6-8 porcji):

  • 125 g masła (8 łyżek)
  • 60 ml oliwy (1/2 szklanki) + dodatkowo do smarowania 
  • 1 kg cebuli, pokrojonej w cienkie paski
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i czarny pieprz
  • 1,5 łyżeczki mąki
  • 2 l (8 szklanek)bulionu wołowego lub z kostki)
  • 250 ml wytrwanego białego wina
  • 6-8 kromek chleba razowego (ok.12 mm)
  • 2 ząbki czosnku (przepołowione)
  • 250 g startego sera (ementalera lub gruyere)
Wykonanie:
  1. Rozgrzewamy oliwę i 90 g masła. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy cebulę i smażymy ok. 4-5 minut aż się zarumieni.
  2. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy ok. 15 minut, aż się zarumieni.
  3. Odkrywamy, posypujemy cukrem i 1/2 łyżeczki soli. 
  4. Zwiększamy ogień do średniego i smażymy 30-40 minut, często mieszając, aż cebula zarumieni się na złoto-brązowo.
  5. Zrumienioną cebulę posypujemy mąką. Smażymy 2-3 minuty, mieszając, aż mąka się zarumieni.
  6. Nie przerywając mieszania, wolno wlewamy przygotowany bulion. Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. 
  7. Dodajemy wino, 1 łyżeczkę pieprzu i mieszamy.
  8. Zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy i gotujemy ok. 45 minut, aż cebula zacznię sie rozpadnie.
  9. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, pieczywo układamy na blasze i pieczemy ok. 5 minut, odwracając, aż wyschnie, ale się nie zarumieni. Każdą kromkę nacieramy z obu stron czosnkiem i lekko smarujemy oliwą.  Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 4-6 minut aż zrumienią się na złoto.
  10. Piekarnik zwiększamy do 230 stopni. 6-8 żarodpornych misek napełniamy zupą ( nie do pełna, zostawiamy ok. 12 mm). Na wierzch kładziemy kromkę chleba, posypujemy serem i dajemy odrobinę masła.
  11. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 15-20 minut.
  12. Od razy podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz