Magic kitchen with Asia |
Składniki (6-8 porcji):
- 125 g masła (8 łyżek)
- 60 ml oliwy (1/2 szklanki) + dodatkowo do smarowania
- 1 kg cebuli, pokrojonej w cienkie paski
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i czarny pieprz
- 1,5 łyżeczki mąki
- 2 l (8 szklanek)bulionu wołowego lub z kostki)
- 250 ml wytrwanego białego wina
- 6-8 kromek chleba razowego (ok.12 mm)
- 2 ząbki czosnku (przepołowione)
- 250 g startego sera (ementalera lub gruyere)
Wykonanie:
- Rozgrzewamy oliwę i 90 g masła. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy cebulę i smażymy ok. 4-5 minut aż się zarumieni.
- Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy ok. 15 minut, aż się zarumieni.
- Odkrywamy, posypujemy cukrem i 1/2 łyżeczki soli.
- Zwiększamy ogień do średniego i smażymy 30-40 minut, często mieszając, aż cebula zarumieni się na złoto-brązowo.
- Zrumienioną cebulę posypujemy mąką. Smażymy 2-3 minuty, mieszając, aż mąka się zarumieni.
- Nie przerywając mieszania, wolno wlewamy przygotowany bulion. Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy wino, 1 łyżeczkę pieprzu i mieszamy.
- Zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy i gotujemy ok. 45 minut, aż cebula zacznię sie rozpadnie.
- W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, pieczywo układamy na blasze i pieczemy ok. 5 minut, odwracając, aż wyschnie, ale się nie zarumieni. Każdą kromkę nacieramy z obu stron czosnkiem i lekko smarujemy oliwą. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 4-6 minut aż zrumienią się na złoto.
- Piekarnik zwiększamy do 230 stopni. 6-8 żarodpornych misek napełniamy zupą ( nie do pełna, zostawiamy ok. 12 mm). Na wierzch kładziemy kromkę chleba, posypujemy serem i dajemy odrobinę masła.
- Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 15-20 minut.
- Od razy podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz