Magic kitchen with Asia |
Poraz kolejny moja inspiracją był blog Agaty "Dietetczyne Fanaberie" (http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/). Upiekłam według jej przepisu chleb. Oczywiście zmodyfikowałam przepis:) Chlebek wyszedł pysznie! Polecam::)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (270g)
- 1 szklanka mąki żytniej (140g)
- 2 łyżki otrębów żytnich
- 200 ml ciepłej wody
- 50 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli (nie mniej! ja dałam za mało)
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- odrobina żółtka i mleka do posmarowania chleba
Wykonanie:
- Do miski wlewamy ciepłą wodę i mleko, dodajemy łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże oraz łyżeczkę mąki.
- Odstawiamy na kilka minut aż całość zacznie się pienić.
- W osobnym naczyniu łączymy obie mąki z otrębami i przyprawami, po zamieszaniu wysypujemy na stolnicę i stopniowo dolewając wcześniej przygotowany rozczyn zagniatamy elastyczne ciasto.
- Wkładamy je do sporej miski (możemy użyć naczynia, w którym mieszaliśmy suche składniki), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- Ważne: po 60 minutach odgazowujemy ciasto przebijając je jednokrotnie palcami.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a foremkę (klasyczną keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej formy, więc nie musiałam).
- Gotowe ciasto formujemy w wałek, wkładamy do foremki i wierzch smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, po czym przykrywamy foremkę ściereczką i zostawiamy dowyrośnięcia na kolejne 30 minut.
- Gdy ostatecznie ciasto wyrośnie w foremce wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.
Powodzenia i smacznego:)
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz