Please scroll down for English version.
Organizatorzy Slot Festival w Krakowie poprosili mnie o pieczenie kilku ciast na festiwal. Nie ukrywa, że jest to dla mnie wyróżnienie. Jestem bardzo szczęśliwa, że mój blog dociera do Was i nowych osób i się nim dzielicie z innymi. Jestem Wam bardzo za to wdzięczna. Jednym z ciast, które upiekłam było właśnie czekoladowe ciasto bananowe. Wyszło pyszne! A jak pachniało...Mniam:)
Składniki:
Wykonanie:
ENGLISH VERSION:
Ingredients:
Directions for the cake:
Smacznego/Enjoy
Asia :)
Magic kitchen with Asia |
Składniki:
- 3 lub 4 dojrzałe banany
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru (można dać mniej, chlebek jest dość słodki)
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki prawdziwego kakao
- garść orzechów włoskich
Wykonanie:
- W dużej misce rozgniatamy banany.
- Dodajemy do nich masło, cukier, roztrzepane jajko i wanilię.
- Na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao i szczyptę soli.
- Następnie dodajemy pokrojone orzechy.
- Wszystko mieszamy.
- Pieczemy przez godzinkę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, w formie keksówki o wymiarach 10 x 20 cm.
ENGLISH VERSION:
Ingredients:
- 3 or 4 ripe bananas
- 1/3 cup melted butter
- 3/4 cup sugar (you can give less, the bread is quite sweet)
- 1 beaten egg
- 1 tsp vanilla extract
- 1 tsp baking soda
- 2 Tbsp cocoa
- handful of walnuts
- pinch of salt
- 1,5 cups of flour
Directions for the cake:
- In large bowl crush bananas.
- Add to them the butter, sugar, beaten egg and vanilla.
- At the end add to it the flour, baking soda, pinch of salt, cocoa and mix.
- Then add chopped walnuts and mix once again.
- Bake for an hour in an oven preheated to 170 degrees, in the form of little teacake measuring 10 x 20 cm.
Smacznego/Enjoy
Asia :)
Wspaniale, i mnie poproszono o upieczenie ciast. Ja wniosłam na blaty- aromatyczne maślankowo-kokosowe zalane mlekiem koko oraz cudnie bakaliowe marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie podziwiałam Twoje ciasta:) marchewkowe wyglądało obłędnie:D ja upiekłam: czekoladowo- śliwkowe, dwie apfelstrudel, czekoladowo-bananowe, tarta z daktylami, kukuye i do tego dwa rodzaje muffinek:D zaszalałam:D
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu, marchewkowe było na razowej mące no i mocno nadziane bakaliami :) A Twoją stucle to Ja podziwiałam :) hmm Kukuya, nie znam- to było może to żółte- zbite ciasto ?
OdpowiedzUsuń