wtorek, 16 kwietnia 2013

Tarta daktylowa/ Date tart

Please scroll down for English version.

Magic kitchen with Asia 
Z myślą o Slot Festival in Krakow, którego myślą przewodnią był Iran, upiekłam dla nich tarte daktylową. Ciasto wyszło fantastycznie. Daktyle, ser mascarpone i dżem pomarańczowy dają idealne połączenie i smak. Przepis zaczerpnęłam od Ani Martynowskiej.

Składniki na spód:
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
Składniki na masę:
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka mielonych (startych) migdałów
  • 2 łyżki mąki
  • 200 g daktyli
  • 2-3 łyżki dżemu pomarańczowego
Wykonanie:
  1. Zagniatamy na stolnicy mąkę z cukrem pudrem i kawałkami masła. Wyrabiamy do chwili, aż masa będzie przypominać kruszonkę.
  2.  Dodajemy żółtka i znów zagniatamy. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto stanie się zwarte i jednolite. 
  3. Wkładamy do lodówki. Niech tam "odpocznie" przez 2 godziny.
  4. Rozwałkowujemy ciasto na 1/2 cm - na pergaminie. Przenosimy je do formy, pergamin usuwamy. Wylepiamy formę ciastem. 
  5. Pieczemy tartę 15 min (180°C) na złoty kolor.
  6. Mascarpone ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, mieszamy i wlewamy sok. 
  7. Gdy składniki się połączą, dodajemy migdały, mąkę i delikatnie mieszamy.
  8. Przekładamy masę na podpieczony spód z ciasta i układamy połówki daktyli. 
  9. Zapiekamy na złoty kolor. 
  10. Następnie smarujemy wierzch 2 łyżkami dżemu.

Smacznego:)


ENGLISH VERSION:

Ingredients for tart:

  • 300 g flour
  • 100 g powder sugar 
  • 3 yolks
  • 200 g butter

Ingredients for filling:

  • 250 g mascarpone
  • 6 Tbsp powder sugar
  • 1 egg
  • squeezed juice of one orange
  • 1 glass minced almonds
  • 2 Tbsp flour
  • 200 g dates
  • 2-3 Tbsp 
  • orange jam

Directions for the crust:
  1. Knead the flour with sugar and butter. Knead until dough remind crumble.
  2. Add yolks and knead once again. Knead until the dough becomes compact and uniform.
  3. Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 120 minutes.
  4. Place the chilled dough on a tart dish lined with butter and crumbs.
  5. Preheat oven to 180 degrees.
  6. Bake for 15 minutes (until golden color) and remove from oven.
  7. Mix mascarpone with sugar. Add egg, orange juice and mix once again.
  8. When ingredients are combined, add almonds and flour, and stir gently.
  9. Then pour into tart prepared filling and put dates (half of dates).
  10. Bake until golden brown color. 
  11. Then smear tart with orange jam. 
Enjoy:)

Asia 

3 komentarze:

  1. Moje smaki, uwielbiam daktyle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiało smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Olka: jeśli uwielbiasz to warto sobie upiec:) plus rodzinka pokocha i będzie prosić o więcej;)

    Gin: smakowała pysznie:D aż się skusiłam kupić na festiwalu swój własny kawałek ciasta;) (bo były na sprzedaż). Ma to ciasto w sobie coś ze Wschodu

    OdpowiedzUsuń