niedziela, 18 sierpnia 2013

Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kruszonką/ Chocolate cake with rhubarb and crumble

Please scroll down for English version.
Magic kitchen with Asia 

Nie wiem czy jesteście fanami rabarbaru, ale tak naprawdę to nie musicie nimi być. Ciasto jest tak pyszne, że każdy się na nie skusi:) Jest łatwe w przygotowaniu i pyszne!:)

Składniki na ciasto:
  • 300gr mąki pszennej
  • 100gr cukru (np. trzcinowego)
  • ok. 3/4 szklanki cukru (do rabarbaru)
  • 16gr cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 200gr masła
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 500g rabarbaru

Składniki na kruszonkę:
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowani cukru waniliowego (16gram)
  • 60 gram roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy.
  2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę do tarty (u mnie silikonowa).
  4. Następnie nakłuwamy widelcem ciasto.
  5. Pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
  6. W miedzyczasie obieramy rabarbar, kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy cukrem.
  7. Po 10 minutach wyciągamy ciasto.
  8. Na podpieczonym cieście układamy rabarbar, a następnie posypujemy kruszonką.
  9. Ciasto pieczemy ok.30 minut w temperaturze 180C.
Wykonanie kruszonki:
  1. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą. 
Magic kitchen with Asia 


ENGLISH VERSION:

Ingredients for the crust:
  • 300 g plain flour
  • 16g vanilla sugar
  • 2-3   Tbsp cold water
  • 100g sugar
  • 3/4 cup of extra sugar ( for rhubarb)
  • 1 egg
  • 200g butter
  • tart shell lined with butter and crumbs or silicon one
  • 2 Tbsp cocoa
  • around 500g rhubarb
Ingredients for crumble:
  • ½ cup plain flour
  • 5 Tbsp sugar (it can be with vanilla)
  • 60g melted butter
  • 1 Tbsp cocoa 
Directions for the crust:
  1. In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
  2. Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 30 minutes.
  3. Place the chilled dough on a tart dish lined with butter and crumbs.
  4. After that prick the dough a little bit with a fork.
  5. Preheat oven to 200 degrees.
  6. Meanwhile, peel the rhubarb, cut into small pieces and sprinkle with sugar.
  7. Bake for 10 minutes and remove from oven.
  8. Lower the oven temperature to 180 degrees.
  9. Then pour into tart shell rhubarb and crumble.
  10. Transfer the crust to oven and bake around 30 minutes.

Instruction for crumble:
  1. Rub the butter in flour, cinnamon and sugar until crumble is done.

Smacznego/ Enjoy

Asia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz