Please scroll down for English version.
Nie wiem czy jesteście fanami rabarbaru, ale tak naprawdę to nie musicie nimi być. Ciasto jest tak pyszne, że każdy się na nie skusi:) Jest łatwe w przygotowaniu i pyszne!:)
Magic kitchen with Asia |
Nie wiem czy jesteście fanami rabarbaru, ale tak naprawdę to nie musicie nimi być. Ciasto jest tak pyszne, że każdy się na nie skusi:) Jest łatwe w przygotowaniu i pyszne!:)
Składniki na ciasto:
- 300gr mąki pszennej
- 100gr cukru (np. trzcinowego)
- ok. 3/4 szklanki cukru (do rabarbaru)
- 16gr cukru waniliowego
- 1 jajko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 200gr masła
- 2 łyżki kakao
- ok. 500g rabarbaru
Składniki na kruszonkę:
- pół szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowani cukru waniliowego (16gram)
- 60 gram roztopionego masła
- 1 łyżka kakao
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy.
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę do tarty (u mnie silikonowa).
- Następnie nakłuwamy widelcem ciasto.
- Pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
- W miedzyczasie obieramy rabarbar, kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy cukrem.
- Po 10 minutach wyciągamy ciasto.
- Na podpieczonym cieście układamy rabarbar, a następnie posypujemy kruszonką.
- Ciasto pieczemy ok.30 minut w temperaturze 180C.
Wykonanie kruszonki:
ENGLISH VERSION:
Ingredients for the crust:
- 300 g plain flour
- 16g vanilla sugar
- 2-3 Tbsp cold water
- 100g sugar
- 3/4 cup of extra sugar ( for rhubarb)
- 1 egg
- 200g butter
- tart shell lined with butter and crumbs or silicon one
- 2 Tbsp cocoa
- around 500g rhubarb
Ingredients for crumble:
- ½ cup plain flour
- 5 Tbsp sugar (it can be with vanilla)
- 60g melted butter
- 1 Tbsp cocoa
Directions for the crust:
- In a large bowl, combine all ingredients gently with a spatula or knife, use your hands to form it into a ball.
- Then wrap it in clingfilm and place it into the fridge for a minimum of 30 minutes.
- Place the chilled dough on a tart dish lined with butter and crumbs.
- After that prick the dough a little bit with a fork.
- Preheat oven to 200 degrees.
- Meanwhile, peel the rhubarb, cut into small pieces and sprinkle with sugar.
- Bake for 10 minutes and remove from oven.
- Lower the oven temperature to 180 degrees.
- Then pour into tart shell rhubarb and crumble.
- Transfer the crust to oven and bake around 30 minutes.
Instruction for crumble:
- Rub the butter in flour, cinnamon and sugar until crumble is done.
Smacznego/ Enjoy
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz