czwartek, 29 sierpnia 2013

Małe szarlotki sypane/ Small apple pie;)

Please scroll down for English version.

Magic kitchen with Asia 
Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować rewelacyjny przepis zaczerpnięty z książki Ani Starmach "Pyszne 25". Szarlotka sypana nie wymaga umiejętności kulinarnych. Jest prosta i pyszna. Polecam!

Składniki:
  • 5 jabłek
  •  1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g kaszy manny
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
Wykonanie:
  1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z sokiem z cytryny.
  2. Składniki suche mieszamy ze sobą.
  3. Masło kroimy na małe kawałeczki.
  4. Do silikonowych foremek na muffinki nałóż plaską łyżkę suchych składników.
  5. Następnie kładziemy kawałki masła, 1-2 łyzki jabłek i ugniatamy je (do wysokości 3/4 foremki).
  6. Na jabłka nakładamy kolejną warstwę suchych składników, a następnie na wierzch dajemy po kilka kawałków masła. 
  7. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.
  8. Po upieczeniu odstawiamy szarlotki do ostygnięcia.
Smacznego

ENGLISH VERSION:

Easy to do and so tasty:)

Ingredients:
  • 5 apples
  • 1 Tbsp lemon juice
  • 100 g flour
  • 100 g semolina
  • 100 g sugar 
  • 100 g butter
Directions for muffins:
  1. Peel apple  and grate on large mesh. Mix with lemon juice.
  2. Mix dry ingredients together.
  3. Cut butter into small pieces.
  4. Put into the silicone muffin mold 1 flat Tbsp of dry ingredients.
  5. Put then on it small pieces of butter, 1-2 tablespoons of apple and squeeze them up to 3/4 of mold.
  6. After that put on apples another layer of dry ingredients, and then on top give several pieces of butter.Bake for 20 minutes at 200 degrees.
  7. After baking  leave it to cool.
Enjoy,

Asia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz