Please scroll down for English version.
Bardzo lubię uszczęśliwiać moich bliskich pysznymi i zdrowymi wypiekami. Uważam, że ciasto domowe wygrywa z kupnym:) Najważniejsze jest to, że piekąc je dokładnie wiemy co jemy.
Magic kitchen with Asia |
Chciałabym Wam polecić pyszne ciasto, które po raz kolejny zaczerpnęłam od Doroty Moje Wypieki. Jest ona moim guru od słodkości:)
Składniki:
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 170 g masła
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru brązowego (lub mniej)
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- 350 g borówki amerykańskiej lub jagód, świeżych lub zamrożonych
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mieszamy 1/3 szklanki mąki, 55 g masła, wiórki kokosowe, brązowy cukier i cynamon - wyrobić między palcami na kruszonkę. Odkładamy.
- Pozostałe 2 szklanki mąki, proszek do pieczenia i sól - przesiewamy.
- W mikserze ucieramy pozostałe masło, do puszystości. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Do masy dodajemy suche składniki, w trzech turach, na zmianę z mlekiem, mieszając szpatułką po każdym dodaniu. Wsypujemy jagody i mieszamy.
- Blachę o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto przekładamy na papier, wyrównujemy. Posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopniach przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Podajemy przestudzone.
Smacznego!
Asia
ENGLISH VERSION
Magic kitchen with Asia |
Delicious blueberry pie with coconut crumble.It is so delicious and easy to do. I took this recipe from blog Moje Wypieki
Ingredients:
- 2 and 1/3 cup plain flour
- 170 g butter
- 1 cup flaked coconut
- 1/2 cup brown sugar
- 1 tsp cinnamon
- 2,5 tsp baking powder
- a pinch of salt
- 1 cup sugar (or less)
- 2 large eggs
- 1 cup milk
- 350 g blueberries, fresh or frozen
Directions for the cake:
- All ingredients should be at room temperature.
- Combine 1/3 cup plain flour, 55 g butter, flaked coconut, brown sugar and cinnamon in medium bowl. Mix until moist and crumbly. Set topping asside.
- Sift remaining 2 cups flour, baking powder and salt into small bowl.
- Using mixer beat remaining butter until fluffy. Gradually add sugar, beating until well blended. Beat in eggs, one at a time.
- Mix dry ingredients into batter alternately with milk milk in 3 additions each. Fold in blueberries.
- Transfer batter to prepared pan (33 x 23 cm), buttered and floured. Sprinkle topping evenly over batter.
- Bake cake at 180 degrees until tester inserted into center comes out clean and topping is golden brown, about 40 minutes.
- Cool cake slightly. Serve warm or at room temperature.
Enjoy!
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz