sobota, 7 września 2013

Ciasto jagodowe z kokosową kruszonką/ Blueberry cake with coconut crumble

Please scroll down for English version.
Magic kitchen with Asia 
Bardzo lubię uszczęśliwiać moich bliskich pysznymi i zdrowymi wypiekami. Uważam, że ciasto domowe wygrywa z kupnym:) Najważniejsze jest to, że piekąc je dokładnie wiemy co jemy.
Chciałabym Wam polecić pyszne ciasto, które po raz kolejny zaczerpnęłam od Doroty Moje Wypieki. Jest ona moim guru od słodkości:)

Składniki:
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru brązowego (lub mniej)
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 350 g borówki amerykańskiej lub jagód, świeżych lub zamrożonych
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mieszamy 1/3 szklanki mąki, 55 g masła, wiórki kokosowe, brązowy cukier i cynamon - wyrobić między palcami na kruszonkę. Odkładamy.
  3. Pozostałe 2 szklanki mąki, proszek do pieczenia i sól - przesiewamy.
  4. W mikserze ucieramy pozostałe masło, do puszystości. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Do masy dodajemy suche składniki, w trzech turach, na zmianę z mlekiem, mieszając szpatułką po każdym dodaniu. Wsypujemy jagody i mieszamy.
  5. Blachę o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
  6. Ciasto przekładamy na papier, wyrównujemy. Posypujemy kruszonką.
  7. Pieczemy w temperaturze 180 stopniach przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. 
  8. Podajemy przestudzone.
Smacznego!
Asia

ENGLISH VERSION

Magic kitchen with Asia

Delicious blueberry pie with coconut crumble.It is so delicious and easy to do. I took this recipe from blog Moje Wypieki

Ingredients:
  • 2 and 1/3 cup plain flour
  • 170 g butter
  • 1 cup flaked coconut
  • 1/2 cup brown sugar
  • 1 tsp cinnamon
  • 2,5 tsp baking powder
  • a pinch of salt
  • 1 cup sugar (or less)
  • 2 large eggs
  • 1 cup milk
  • 350 g blueberries, fresh or frozen
Directions for the cake:
  1. All ingredients should be at room temperature.
  2. Combine 1/3 cup plain flour, 55 g butter, flaked coconut, brown sugar and cinnamon in medium bowl. Mix until moist and crumbly. Set topping asside.
  3. Sift remaining 2 cups flour, baking powder and salt into small bowl.
  4. Using mixer beat remaining butter until fluffy. Gradually add sugar, beating until well blended. Beat in eggs, one at a time.
  5.  Mix dry ingredients into batter alternately with milk milk in 3 additions each. Fold in blueberries.
  6. Transfer batter to prepared pan (33 x 23 cm), buttered and floured. Sprinkle topping evenly over batter.
  7. Bake cake at 180 degrees until tester inserted into center comes out clean and topping is golden brown, about 40 minutes. 
  8. Cool cake slightly. Serve warm or at room temperature.

Enjoy!
Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz