poniedziałek, 9 września 2013

Tradycyjna owsianka z nutą cydru jabłkowego/ Oatmeal with apple cider

Please scroll down for English version.
Magic kitchen with Asia 
Dla mnie duet idealny. Śniadanie zniknęło z oka mgnieniu. Jeśli jesteście fanami owsianki i cydru, spróbujcie takiego połączenia. Pyszne!Przepis znajdziecie na stronie Kraina Cydru

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 1 łyżka otrąb owsianych
  • 4-5 orzechów laskowych
  • 200 ml mleka
  • 50 ml cydru jabłkowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • ok. 50 g jagód
  • jogurt naturalny


Wykonanie:

  1. Mieszamy cydr z mlekiem i zagotowujemy.
  2. Do gotującego się mleka dodajemy płatki i otręby.
  3. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut. 
  4. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Gotujemy kolejne 5-10 minut.
  5. Ściągamy z pieca i zostawiamy pod przykryciem ok. 5 minut.
  6. W międzyczasie kroimy orzechy.
  7. Przygotowaną owsiankę przekładamy do miseczki, dodajemy owoce, jogurt i posypujemy orzechami.
Smacznego!
Asia



ENGLISH VERSION:

If you are fun of oatmeals and cider- you should try it. The best combination!:)

Ingredients:
  • 4 Tbsp oatmeal
  • 1 Tbsp wheat bran
  • 1 Tbsp oat bran
  • 4-5 hazelnuts
  • 1 tsp cocoa
  • 50 ml apple cider
  • 200 ml milk
  • around 50 g blueberries 
  • yogurt
Directions for oatmeal:
  1. Boil the milk mixed with cider.
  2. Pour oatmeal  boiling milk and cook it for around 10-15 minutes (over low heat).
  3. Add cocoa and stir it with spatula thoroughly.
  4. Cook it for around 5-10 minutes.
  5. After that pull of the oven, cover it and leave for 5 minutes.
  6. Meanwhile cut hazelnuts.
  7. Pour oatmeal to bowl and add fruit, yogurt.
  8. Sprinkle with hazelnuts.
Enjoy! 
Asia 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz