wtorek, 6 maja 2014

Domowy krem z orzechów laskowych a'la Nutella

Magic kitchen with Asia

Jeśli jesteście łasuchami na Nutelle to chciałabym wam polecić właśnie ten przepis. Wychodzi pyszny krem orzechowo-czekoladowy bez dodatku niezdrowych składników i cukru. Słodzony daktylami. Polecam zwłaszcza rodzicom pociech, które kochają tak Nutelle. Przepis zaczerpnęłam z fantastycznego bloga Ammniam. Zgodnie z informacjami z tego bloga, krem orzechowy mogą spożywać dzieci po 12 miesiącu życia.


Składniki:
  • 2 szklanki orzechów laskowych
  • woda lub mleko roślinne np. migdałowe,
  • 1 szklanka daktyli,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii (opcjonalnie),
  • 1/4 łyżeczka soli.
Wykonanie:
  1. Daktyle namocz w wodzie lub mleku (poziom wody lub mleka powinien być prawie równy z poziomem daktyli) i odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. 
  2. Orzechy przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc jedną warstwę. 
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 °C i piecz około 15 – 20 minut do momentu, aż skórki orzechów popękają a orzechy lekko się podprażyły. 
  4. Następnie wyjmij orzechy z piekarnika, wystudż  i obierz ze skórek za pomocą ściereczki. Orzechy przełóż na jednej części ściereczki, przykryj je drugą częścią, połóż na niej dłonie i trzyj do momentu, aż większość łupinek odpadnie. Tak przygotowane orzechy włóż do malaksera lub blendera kielichowego i zrób z nich masło orzechowe.
  5. Następnie dodaj do niego namoczone daktyle, wraz z wodą w której się moczyły, kakao, wanilię i sól. 
  6. Wszystko dokładnie wymieszaj, do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodaj jeszcze nieco wody lub mleka roślinnego, aby uzyskać idealną konsystencję.
  7. Gotowy krem przełóż do czystego, wyparzonego słoiczka. 
  8. Przechowuj w lodówce do tygodnia.


Smacznego:)
Asia




1 komentarz: