czwartek, 25 września 2014

Ajvar

Magic kitchen with Asia
Jadłonomia jest niezastąpiona. Znowu wyszedł z jej pomocą pyszne danie, tym razem ajvar! Pychota!

Składniki:
  • 4 czerwonych papryk
  • 1 średni bakłażany
  • 1/2 małejo, strej papryka
  • 1 łyżka winnego octu
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 ząbku czosnku
  • sól i pieprz
  • oliwa
Wykonanie:
  1. Papryki kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z pestek. Bakłażany kroimy na grube plastry.
  2. Warzywa delikatnie smarujemy oliwą, solimy.
  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy warzywa.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut, papryki powinny być lekko czarne na końcach ale nie całe spalone. 
  5. Gorące papryki zamykamy w szczelnym pojemniku na przynajmniej kwadrans - ułatwi to ich obieranie. Po upływie piętnastu minut wyjmujemy je i obieramy skubiąc ze skórki. 
  6. Obrane papryki przekładamy do dużej miski razem z bakłażanami. Dodajemy czosnek, ocet, miód, sól oraz pieprz.
  7. Wszystkie składniki krótko blendujemy. Doprawiam do smaku.  Przekładamy go do słoika i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 
  8. Schłodzony ajvar, który zdążył się przegryźć jest najlepszy. 

Powodzenia!
Asia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz