wtorek, 23 września 2014

Pesto bazyliowe (wegańskie)/ Basil pesto (vegan)

Please scroll down for English version.
Magic kitchen with Asia
 Zrobienie pesto trwa hmm 5 min? no może max 10 min:) W zależności od dnia i pogody ;) Domowe pesto jest zdrowe i pyszne! A moje do tego wegańskie.Moją inspiracją była Jadlonomia

Składniki:
  • 2 szklanki niedbale pokrojonej bazylii / 1 duża doniczka bazylii 
  • 1/4 szklanki pestek uprażonych dyni
  • ok. 3-4 orzechy nerkowca
  • 1/4 - 1/3 szklanki dobrego oleju lub oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i czarny pieprz
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki oprócz oliwy umieść w naczyniu blendera i krótko ucieraj na grudkowatą pastę.
  2. Dodać oliwę i ponownie zmiksuj. Pamiętaj, żeby dodać tyle oliwy, aby pesto miało odpowiednią konsystencją. 
  3. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.

ENGLISH VERSION

Ingredients:
  • 2 cups chopped basil carelessly / 1 large pot of basil
  • 1/4 cup roasted pumpkin seeds
  •  approx. 3-4 cashew nuts
  • 1/4 - 1/3 cup olive oil 
  • 1 clove of garlic
  •  salt and black pepper
Directions:
  1. All ingredients except olive oil, place in blender container and briefly made ​​into a crumbly paste.
  2. Add the olive oil and blend again. Be sure to add enough oil (pesto should have proper consistency).
  3. Season to taste with salt and black pepper.
Smacznego!Enjoy!
Asia

3 komentarze:

  1. Dziękuję:) Polecam z makaronem, ziemniakami i fasolką szparagową zielona:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o i bez parmezanu więc i wychodzi taniej

    OdpowiedzUsuń