wtorek, 16 września 2014

Ciasteczka owsiane

Magic kitchen with Asia

Czas na zdrowe i pysze ciasteczka owsiane, które znikają ekspresowo.Opcja wegańska!Przepis z bloga Jadlonomia :)

Składniki:
  • 100 g oleju kokosowego lub innej roślinnej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki rodzynek, można pominąć lub zastąpić innym ulubionym dodatkiem
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki letniej wody
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
  1. Masło roślinne utrzyj z cukrem przy pomocy miksera, następnie dodaj spęczniałe w wodzie siemię lniane i utrzyj na gładką masę. 
  2. Dodaj mąkę, cynamon, imbir, sól i sodę, wymieszaj na niskich obrotach miksera. 
  3. Na koniec dodaj płatki owsiane oraz rodzynaki,  a następnie rękami zagnieć wszystkie składniki na kulę ciasta. 
  4. Odstaw do lodówki na przynajmniej dwie godziny, dzięki temu płatki wchłoną płyn i staną się miękkie.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 
  6. Z ciasta zrób ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, następnie lekko je spłaszcz i układa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Piecz 10 minut lub do czasu, aż będą lekko złote. 
  8. Ostudź i zjedz od razu:)
Polecam!
Asia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz