Magic kitchen with Asia |
Czas na zdrowe i pysze ciasteczka owsiane, które znikają ekspresowo.Opcja wegańska!Przepis z bloga Jadlonomia :)
Składniki:
- 100 g oleju kokosowego lub innej roślinnej margaryny
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki rodzynek, można pominąć lub zastąpić innym ulubionym dodatkiem
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki letniej wody
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
- Masło roślinne utrzyj z cukrem przy pomocy miksera, następnie dodaj spęczniałe w wodzie siemię lniane i utrzyj na gładką masę.
- Dodaj mąkę, cynamon, imbir, sól i sodę, wymieszaj na niskich obrotach miksera.
- Na koniec dodaj płatki owsiane oraz rodzynaki, a następnie rękami zagnieć wszystkie składniki na kulę ciasta.
- Odstaw do lodówki na przynajmniej dwie godziny, dzięki temu płatki wchłoną płyn i staną się miękkie.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Z ciasta zrób ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, następnie lekko je spłaszcz i układa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 10 minut lub do czasu, aż będą lekko złote.
- Ostudź i zjedz od razu:)
Polecam!
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz