sobota, 6 września 2014

Zupa botwinkowa

Magic kitchen with Asia
Moje pierwsze zetknięcie z pyszną zupą z botwinki... jak to się stało, że tyle lat nie jadłam?! Polecam! Potrawa jest wegańska.

Składniki:
  • pęczek botwinki
  • 2-3 ziemniaki
  • marchew, seler, korzeń pietruszki, por
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny 
  • liść laurowy, ziele angielskie i pietruszka i koperek
  • olej lniany
Wykonanie:
  1. Gotujemy  wywar warzywny: marchew, seler, pietruszkę i pora.
  2. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie.
  3. Do wywaru warzywnego dodajemy pokrojone ziemniaki. 
  4. Botwinkę myjemy i drobno kroimy. Dodajemy do gotującej się zupy.
  5. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  6. Gotujemy ok 15 minut (do miekkości ziemniaków).
  7. Na talerzu dodajemy olej lniany (łyżkę) i posypujemy koperkiem.
Smacznego!
Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz