Magic kitchen with Asia |
Serdecznie polecam przepis wszystkim mięsożercom i roślinożercom;) Wyżej wspomniany blog - również polecam!
Składniki:
- 250 g surowego młodego bobu
- 1 cebula dymka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej kolendry (jeśli nie mamy, możemy użyć większej ilości pietruszki)
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (ja pominęłam)
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka przyprawy falafela (jeśli nie macie dodajcie do falafela odrobinę cynamonu, kardamonu i więcej kuminu)
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka wody
- olej słonecznikowy do smażenia
- Namoczony przez kilka godzin bób odcedź, opłucz i obierz. Całość zblenduj wraz z czosnkiem, przyprawami i sodą.
- Bób nie ma być do końca zblendowany. Blenduj go do momentu, gdy zacznie tworzyć zwartą masę, ale nadal będzie posiadał strukturę.
- Do zblendowanego bobu dodaj drobno posiekaną cebulę, kolendrę, pietruszkę, wodę i mąkę z ciecierzycy.
- Całość dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dosyć zwarta.
- Masę na falafel przykryj szczelnie folią i odstaw na ok. 1 h do lodówki.
- Zrób płaskie klopsiki i smaż je na dużej ilości oleju - każda strona przez ok. 2-3
- Usmażone przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z tłuszczu.
Asia
uwielbiam bób, świetne kotleciki! mam zamrożony woreczek, więc może się skuszę ;)
OdpowiedzUsuń