wtorek, 14 października 2014

Falafel z bobu

Magic kitchen with Asia
Pyszny falafel z bobu znalazłam na cudownym blogu True Taste Hunters.
Serdecznie polecam przepis wszystkim mięsożercom i roślinożercom;) Wyżej wspomniany blog - również polecam!


Składniki:
  • 250 g surowego młodego bobu
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej kolendry (jeśli nie mamy, możemy użyć większej ilości pietruszki)
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (ja pominęłam)
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka przyprawy falafela (jeśli nie macie dodajcie do falafela odrobinę cynamonu, kardamonu i więcej kuminu)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka wody
  • olej słonecznikowy do smażenia
Wykonanie:
  1. Namoczony przez kilka godzin bób odcedź, opłucz i obierz. Całość zblenduj wraz z czosnkiem, przyprawami i sodą. 
  2. Bób nie ma być do końca zblendowany. Blenduj go do momentu, gdy zacznie tworzyć zwartą masę, ale nadal będzie posiadał strukturę. 
  3. Do zblendowanego bobu dodaj drobno posiekaną cebulę, kolendrę, pietruszkę, wodę i mąkę z ciecierzycy. 
  4. Całość dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dosyć zwarta.
  5. Masę na falafel przykryj szczelnie folią i odstaw na ok. 1 h do lodówki.
  6. Zrób płaskie klopsiki i smaż je na dużej ilości oleju - każda strona przez ok. 2-3 
  7. Usmażone przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z tłuszczu.
Smacznego!
Asia

1 komentarz:

  1. uwielbiam bób, świetne kotleciki! mam zamrożony woreczek, więc może się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń