Magic kitchen with Asia |
Składniki:
- 3 duże buraki
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chili w proszku
- duża puszka mleczka kokosowego (ja dałam tylko 200ml)
- 1 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki soku z limonki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- do podania: , mały kawałek buraka pokrojony w paseczki, kiełki
- Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni.
- Buraki szoruję, nie obieram i zawijam w folię aluminiową. Piekę przez 45 - 50 minut.
- Upieczone buraki rozwijam z folii i studzę. Odcinam im korzonki, przekrawam na pół, a potem kroję w plasterki.
- Przy czym ćwiartkę buraka zostawiam i kroję w cienkie paseczki (będą potrzebne do wykończenia zupy).
- Na dnie dużego garnka rozgrzewam 3 łyżki oleju, dodaję posiekany czosnek, posiekany imbir. (jeśli używacie chili w proszku dodać je na koniec, już po zmiksowaniu kremu).
- Podsmażam wszystko przez 1 minutę, następnie dodaję pokrojone buraki. Mieszam dokładnie wszystkie składniki.
- Następnie dodaję mleko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli i gotuję przez 10 - 15 minut na niewielkim ogniu.
- Zupę miksuję na gładki krem, w razie potrzeby dodać więcej wody.
- Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki oraz chili w proszku.
- Polecam podawać bardzo gorące z cienkimi paseczkami buraka i kiełkami.
Asia
świetny krem, koniecznie muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńzainspirowała mnie NovaKrova:) warto! Polecam:) i prosty w wykonaniu Madziu :)
UsuńFajny pomysł na zupę, takiej nie jadłam ;')
OdpowiedzUsuńJa właśnie też pierwszy raz w życiu :) Pychotka! Jeśli lubisz mleko kokosowe oczywiście:)
Usuń