sobota, 22 listopada 2014

Majonez wegański


Magic kitchen with Asia
Zjadłam ostatnio pysznego burgera w NovaKrova :) z majonezem tradycyjnym. Aż nie mogłam uwierzyć, że nie ma tam jajek. A jednak....:D poszperałam i znalazłam przepis u Jadłonomi. Pychota!


Składniki:
  • 1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego (inne mleko się nie nadaje!)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka dobrej musztardy
  • 2 łyżki płatków drożdżowych, opcjonalnie
  • sól i biały pieprz/ ziołowy
Wykonanie:
  1. Mleko i ocet wlewam do blendera kielichowego (wymóg) i miksuję przez 2 minuty. 
  2. Dodaję musztardę, przyprawy, płatki drożdżowe i miksuję przez kolejnych 8 - 10 minut.
  3. Następnie nie przerywając miksowania powoli, cienkim strumieniem wlewam olej (przez dziubek miksera). 
  4. Gotowy majonez przekładam do czystego słoiczka i wstawiam do lodówki.
  5. Po  ok godzinie w lodówce powinien dodatkowo stężeć.

Magic kitchen with Asia

Polecam:)
Asia


3 komentarze:

  1. takiego tradycyjnego nie jem, ale tego chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja właśnie tradycyjnego też nie jadam:) a tego wyjątkowo dodaje do wegańskich burgerów:) polecam!:) widać, że zdrowo jadasz :)

      Usuń
  2. Ile taki majonez można przechowywać i w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń