Magic kitchen with Asia |
Przyszedł czas na pasztet z pestek dyni i kaszy jaglanej. Wyszedł pysznie. Dodałam śliwki suszone, ale nie jest to składnik konieczny :) Jest prosty w przygotowaniu i smaczny.
Pestki dyni jako składnik zdrowej diety mogą być skutecznym
wspomagaczem leczenia nerek, ponieważ zawarte w nich witaminy
zmniejszają ilość wydalanego z moczem kwasu szczawiowego. Poza tym pestki dyni
zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych. Oprócz tego ich spożywanie
pomaga zwalczać skurcze mięśniowe, bóle dłoni i nadgarstków oraz
łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego, a więc drażliwość, depresję, bolesność piersi i bóle głowy.
Występujące w pestkach dyni witaminy i mikroelementy, m.in. beta-karoten, potas, cynk i
selen, pomagają utrzymać gospodarkę mineralną organizmu w stanie
homeostazy. Zawarta w pestkach dyni witamina A ma pozytywny wpływ na
wzrost kości i zębów. Ponadto utrzymuje dobry stan skóry, włosów i
paznokci oraz bierze udział w procesie widzenia i rozróżniania barw.
Nie tylko pestki dyni, ale w ogóle cała dynia stanowi cenne źródło witaminy C,
która podnosi odporność organizmu na infekcje. Ponadto witamina C
wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu w komórkach, ułatwia
gojenie się ran i złamań oraz hamuje tworzenie się sińców i krwawienie
dziąseł. Źródło: http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-pestek-dyni
Składniki (na jedną keksówkę):
- 1szklanka pestek z dyni
- ok 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- ok 1,5 szklanki wody
- 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- po pół łyżeczki mielonych przypraw: kurkumy, papryki ostrej, bazylii
- sól (np. różowa) do smaku
- śliwki suszone (opcjonalnie)
- Gotuję kaszę jaglaną w osolonej wodzie.
- Do blendera (kielichowego) wrzucam pestki, kaszę, wodę, skrobię, olej i sos sojowy. Blenduję.
- Połowę masy wylewam do silikonowej keksówki i układam śliwki.
- Następnie wylewam pozostałą masą i ponownie dodaję śliwki.
- Piekę w piekarniku nagrzanym d o 150 stopni ok. 90 minut.
- Jeśli góra pasztetu by się przypiekała, przykryj folią.
Asia
pysznie!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Madziu:) smakuje też tak!
Usuń