niedziela, 26 października 2014

Pasztet z pestek dyni (wegański)


 
Magic kitchen with Asia
Przyszedł czas na pasztet z pestek dyni i kaszy jaglanej. Wyszedł pysznie. Dodałam śliwki suszone, ale nie jest to składnik konieczny :) Jest prosty w przygotowaniu i smaczny.

Pestki dyni jako składnik zdrowej diety mogą być skutecznym wspomagaczem leczenia nerek, ponieważ zawarte w nich witaminy zmniejszają ilość wydalanego z moczem kwasu szczawiowego. Poza tym pestki dyni zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych. Oprócz tego ich spożywanie pomaga zwalczać skurcze mięśniowe, bóle dłoni i nadgarstków oraz łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego, a więc drażliwość, depresję, bolesność piersi i bóle głowy.
Występujące w pestkach dyni witaminy i mikroelementy, m.in. beta-karoten, potas, cynk i selen, pomagają utrzymać gospodarkę mineralną organizmu w stanie homeostazy. Zawarta w pestkach dyni witamina A ma pozytywny wpływ na wzrost kości i zębów. Ponadto utrzymuje dobry stan skóry, włosów i paznokci oraz bierze udział w procesie widzenia i rozróżniania barw.
Nie tylko pestki dyni, ale w ogóle cała dynia stanowi cenne źródło witaminy C, która podnosi odporność organizmu na infekcje. Ponadto witamina C wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu w komórkach, ułatwia gojenie się ran i złamań oraz hamuje tworzenie się sińców i krwawienie dziąseł. Źródło: http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-pestek-dyni

Składniki (na jedną keksówkę):
  • 1szklanka pestek z dyni
  • ok 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • ok 1,5 szklanki wody
  • 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • po pół łyżeczki mielonych przypraw:  kurkumy, papryki ostrej, bazylii
  • sól (np. różowa) do smaku
  • śliwki suszone (opcjonalnie)
Wykonanie:
  1. Gotuję kaszę jaglaną w osolonej wodzie.
  2. Do blendera (kielichowego) wrzucam pestki, kaszę, wodę, skrobię, olej i sos sojowy. Blenduję.
  3. Połowę masy wylewam do  silikonowej keksówki i układam śliwki.
  4. Następnie wylewam pozostałą masą  i ponownie dodaję śliwki.
  5. Piekę w piekarniku nagrzanym d o 150 stopni ok. 90 minut.
  6. Jeśli góra pasztetu by się przypiekała, przykryj folią. 
Pozdrawiam:)
Asia

2 komentarze: