Magic kitchen with Asia |
Polecam!
Składniki:
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki ciepłej wody
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki puree z buraka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki razowej
- 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50g)
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka kawy zbożowej
- kakao lub orzechy (do posypania)
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Do dużej miski wlewamy mleko, ocet jabłkowy i odstawiamy na 5 minut. Siemię lniane zalewamy letnią wodą (3 łyżkami) i odstawiamy na 3 minuty.
- W drugiej misce mieszamy suche składniki za wyjątkiem cukru.
- Spęczniałe siemię dodajemy do mleka i octu, dodajemy cukier oraz wszystkie mokre składniki. Miksujemy na gładką masę.
- Następnie powoli wsypujemy suche składniki, cały czas miksując na małych obrotach.
- Po dodaniu wszystkich składników, miksujemy przez chwilę na gładką masę.
- Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie keksówka) i pieczemy przez 40-45 minut.
- W międzyczasie w rondlu łączymy wszystkie składniki polewy i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do całkowitego roztopienia się czekolady. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na min. 30 minut (do ostygnięcia).
- Upieczone ciasto studzimy, polewamy polewą, posypujemy kakao lub orzechami.
*Puree z buraka na 1/2 szklanki:
- 1 duży burak lub dwa mniejsze
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Buraki zawijamy pojedynczo w folię aluminiową, układamy na blasze do pieczenia i pieczemy ok. 60 minut.
- Upieczone buraki wyjmujemy z folii i studzimy. Obieramy i miksujemy blenderem ręcznym na puree.
Asia
Potwierdzam - pyszne!! Upiekę je na Bielski Festiwal Rodzicielstwa.
OdpowiedzUsuń