środa, 21 stycznia 2015

Czekoladowe ciasto buraczane (wegańskie)

Magic kitchen with Asia
Dostałam pod choinkę cudowny prezent książkę kucharską Marty Dymek "Jadłonomia". W końcu się doczekałam idealnej książki z przepisami roślinnymi!:) Upiekłam ciasto buraczane czekoladowe, które jest po prostu PRZEPYSZNE! i takie w smaku ...NIEWEGAŃSKIE:)
Polecam!

Składniki:
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki puree z buraka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki razowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Polewa czekoladowa:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50g)
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej
  • kakao lub orzechy (do posypania)
 Wykonanie:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
  2. Do dużej miski wlewamy mleko, ocet jabłkowy i odstawiamy na 5 minut. Siemię lniane zalewamy letnią wodą (3 łyżkami) i odstawiamy na 3 minuty. 
  3. W drugiej misce mieszamy suche składniki za wyjątkiem cukru.
  4. Spęczniałe siemię dodajemy do mleka i octu, dodajemy cukier oraz wszystkie mokre składniki. Miksujemy na gładką masę.
  5. Następnie powoli wsypujemy suche składniki, cały czas miksując na małych obrotach.
  6. Po dodaniu wszystkich składników, miksujemy przez chwilę na gładką masę. 
  7. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie keksówka) i pieczemy przez 40-45 minut.
  8. W międzyczasie w rondlu łączymy wszystkie składniki polewy i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do całkowitego roztopienia się czekolady. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na min. 30 minut (do ostygnięcia).
  9. Upieczone ciasto studzimy, polewamy polewą, posypujemy kakao lub orzechami. 


*Puree z buraka na 1/2 szklanki:
  •  1 duży burak lub dwa mniejsze
     
  • Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Buraki zawijamy pojedynczo w folię aluminiową, układamy na blasze do pieczenia i pieczemy ok. 60 minut.
  • Upieczone buraki wyjmujemy z folii i studzimy. Obieramy i miksujemy blenderem ręcznym na puree. 
Smacznego:)
Asia

1 komentarz:

  1. Potwierdzam - pyszne!! Upiekę je na Bielski Festiwal Rodzicielstwa.

    OdpowiedzUsuń