czwartek, 15 stycznia 2015

Pasta soczewicowa z oliwkami


Magic kitchen with Asia
Ludzie często się mnie pytają "Co ty w ogóle jesz?". No właśnie... jem rośliny:) A z roślin można stworzyć takie cudne pasty kanapkowe. Przepis oczywiście z bloga Jadłonomia. Polecam! Idealnie pasują do niej ogórki kiszone i rukola:)

 Składniki (średni słoiczek):
  • niepełna filiżanka zielonej soczewicy
  • pół filiżanki czarnych lub zielonych oliwek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub w zdrowszej wersji oleju lnianego (ja dałam 2 łyżki
  • szczypta suszonego oregano
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  1. Soczewicę gotuję w osolonej wodzie aż będzie bardzo miękka (ok. 30 minut). 
  2. Odcedzam i blenduje razem z czosnkiem, ziołami i olejem. 
  3. Doprawiam solą i pieprzem.
  4. Oliwki kroję w drobne paseczki lub szatkujemy i dodaje do pasty. 
  5. Wkładam do lodówki na godzinę, po schłodzeniu można już jeść.
Magic kitchen with Asia
Smacznego:)
Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz