czwartek, 1 stycznia 2015

Tofurnik waniliowy

Magic kitchen with Asia
Kolejny cudowny przepis z bloga Jadłonomi. Rewelacja! Smakiem przypomina ptasie mleczko! Polecam serdecznie:)

Składniki na tortownicę wielkości 18 - 21 cm ( ja  neistety nie miałam jej, więc powstało ciasto w keksówce)

Spód:

  • 100 g ciastek owsianych
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła orzechowego
Masa tofurnikowa:
  • 2 kostki tofu naturalnego / 2 x 180 g
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru, syropu z agawy lub innego słodzika
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
Polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru, syropu z agawy lub innego słodzika
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • do dekoracji: garść płatków migdałowych, lekko uprażonych
Wykonanie:

Przygotowanie spodu:
  1. Wszystkie składniki umieszczam w naczyniu blendera i miksuję  na grube okruchy. 
  2. Tortownicę (keksówkę) wykładam papierem do pieczenia i na dno wysypuje pokruszony spód, przy pomocy palców tortownicę wyciskam okruchami, a następnie odstawiam do lodówki.
Przygotowanie masy: 
  1. Wszystkie składniki poza mlekiem umieszczam w misce i przy pomocy ręcznego blendera miksuję na bardzo gładką masę - dopiero kiedy masa będzie gładka stopniowo dodaję mleko cały czas miksując. (Można do tego użyć też blendera kielichowego, wtedy można włożyć wszystkie składniki na raz i miksować je przez 30 - 60 sekund).
  2.  Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Tofurnikową masę wylewam na schłodzony spód i wyrównuję.
  3. Piekę przez 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszam  do 120 stopni i piekę kolejne 45 minut. 
  4. Po upływie tego czasu wyłączam piekarnik, pozostawiając tofurnik jeszcze na 15 minut w środku. 
  5. Dopiero po tym czasie delikatnie wyjmuję go na blat i studzę przez przynajmniej  2 - 3 godziny.
 Przygotowanie polewy: 
  1. W niedużym rondelku podgrzewam wszystkie składniki, co jakiś czas mieszając trzepaczką.
  2. Kiedy czekolada się roztopi mieszam bardzo dokładnie i odstawiam na bok do schłodzenia na 30 minut. 
  3. Ostudzony tofurnik wyjmuję z formy, polewam ostudzoną polewą. Wyrównuję polewę i posypuję  płatkami migdałowymi.
Polecam serdecznie

1 komentarz:

  1. Nigdy nie robiłam tofurnika... Czas najwyższy to zmienić! :)

    OdpowiedzUsuń