niedziela, 10 marca 2013

Jabłko pieczone w piekarniku

Magic kitchen with Asia

Smaczne, smaczne, smaczne i jeszcze raz...SMACZNE:) a do tego jakie zdrowe?! Mi się kojarzy z dzieciństwem, tym bardziej kocham to jabłko. Polecam! Moją inspiracją był blog www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com. 

Składniki:
  • 2 średnie jabłka
  • ok 100 g chudego sera białego
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • cynamon
  • rodzynki
  • suszona żurawina
  • 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • goździki
Wykonanie:
  1. Jabłka myjemy i obcinamy górną cześć. 
  2. Środek wydrążamy, tak żeby zostało około 1,5-2cm ścianki jabłka.
  3. Ser biały mieszamy z jogurtem, rodzynkami, żurawiną i cukrem. 
  4. Wypełniamy serkiem wydrążone jabłka.
  5. Posypujmy cynamonem. 
  6. Górną część jabłka (wieczko) możemy nakłuć goździkami (ja tego nie zrobiłam).
  7. Jabłka kładziemy na papier do pieczenia. 
  8. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  9. Pod koniec pieczenia włączmy termoobieg na 5 minut. 
Smacznego, 

Asia 


3 komentarze:

  1. Kocham jabłka w każdej postaci to mój ulubiony owoc.
    A z upieczone w piekarniku jest pyszne takie delikatne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie:) ja też kocham!dzień bez jabłka dniem straconym:) Klaudia jak ja dobrze Ciebie rozumiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, ale pisze się "nakłuć" a nie "nakuć"...

    OdpowiedzUsuń