niedziela, 17 marca 2013

Kasza jaglana z jabłkami i orzechami

Magic kitchen with Asia 

A oto kolejna propozycja na zdrowe, lekkie i dietetyczne śniadanie. Moi Drodzy...Jedzenie ma znaczenie! A kasza jaglana jest najzdrowszą kaszą. Ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Obfituje ona w witamy z grupy B, lecytynę oraz składniki mineralne (wapń, potsas, fosfor i żelazo). Potrawy z kaszy jaglanej są źródłem pełnowartościowego białka. Tym bardziej polecam osobom na diecie wegetariańskiej.

Składniki:
  • 40 g kaszy jaglanej
  • kilka orzechów włoskich
  • połowa jabłka
  • cynamon
  • żurawina suszona
  • mleko(opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki miodu
Wykonanie:
  1. Kaszę płuczemy w wodzie.
  2. Do gotującej się wody wrzucamy kaszę, dodajemy odrobię soli (Możemy dodać mleka).
  3. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. 
  4. W międzyczasie kroimy jabłko na małą kostkę i siekamy orzechy.
  5. Około 5 minut przed końcem gotowania dodajemy jabłko.
  6. Przygotowaną kasze przelewamy do miseczki i dodajemy miód.
  7. Posypujemy kaszę orzechami, żurawiną i cynamonem. 
  8. Zjadamy:)
Smaczego!

Asia 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam kaszę jaglaną a w tym wydaniu jest pycha i dziś była w roli głownej na śniadanie, dzieki za super przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Cieszę się bardzo, że się przydaję do czegoś:) Zamierzam dodać jeszcze przepis na kaszę manną razową z owocami:) Plus kilka innych zdrowych i lekkich:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja już drugi raz, dzięki Tobie Asiu, jem kaszę jaglaną w takim wydaniu, a dodatkowo jeszcze płatki owsiane na wodzie z dodatkiem soku pomarańczowego. To u mnie nowe, pyszne i zdrowe odkrycie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super:) ja dzisiaj też jadłam kasze, tym razem dodałam śliwek suszonych:) Jutro chyba właśnie zjem takie płatki:)

    OdpowiedzUsuń