niedziela, 19 października 2014

Kokosowy pudding z tapioki z malinami (wegański)

 
Magic kitchen with Asia
 Tapiokę możecie zakupić w sklepie orientalnym, ekologicznym bądź online. Tapioka to skrobia bulwy z manioku. Można z niej robić pyszne puddingi wegańskie. Wystarczy ją namoczyć przez godzinę w roślinnym mleku, a następnie gotować 15-20 minut. Dodać owoce, schłodzić i gotowe. Przepis zaczerpnęłam z bloga Jadlonomia, gdzie autorka ma super wpis na temat tego dania.

Składniki (4 porcje):
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki drobnej tapioki
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarna wyłuskane z laski wanilii
  • szczypta soli morskiej
Składniki na sos malinowy:
  • 3 szklanki malin
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 cytryny
Wykonanie:
  1. Tapiokę zalewam mlekiem kokosowym i odstawiam na godzinę. 
  2. Po upływie godziny dodaję wanilię oraz szczyptę soli i zagotowuję. 
  3. Gotuje na małym ogniu przez 12 - 15 minut (aż perełki tapioki będą przezroczyste i miękkie)
  4. W międzyczasie do umytych malin dodaję cukier oraz sok z cytryny. Gotuję je na małym ogniu przez 5 - 8 minut, do czasu aż sos delikatnie zgęstnieje.
  5. Ugotowaną tapiokę przelewa do małych  pucharków (na początku masa będzie rzadka, ale  zgęstnieje z czasem). 
  6. Zostawiam na kilka minut do ostygnięcia. Gdy masa delikatnie stężeje, dodaję na wierzch sos malinowy.
  7. Tak przygotowany pudding wstawiam do lodówki.
  8. Po schłodzeniu- zjadamy;)
Magic kitchen with Asia
Smacznego,
Asia


5 komentarzy: